Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una persona ficant la targeta en un caixer i una rodona amb bitllets d'euro

Experts ja alerten: què fer amb les targetes aquest estiu si no vols que et robin

Ves amb compte quan paguis amb targeta durant les vacances

Per a molts espanyols ja han començat les vacances i d'altres estan a punt d'iniciar els dies de festa per desconnectar de l'estrès en què viuen la resta de l'any. Són molts plans i destinacions on gaudir d'unes vacances merescudes i aquests dies els ciutadans utilitzen més del compte les targetes bancàries per comprar.

De fet, segons el Banc d'Espanya en el seu darrer informe del 2022, el pagament amb targeta ha augmentat el 21% els últims temps i, d'acord amb aquest augment del pagament amb targeta, s'ha fet créixer el nombre d'estafes que es produeixen a través d'aquestes.

Els estafadors podrien robar-te quan estiguis comprant amb la teva targeta bancària

Una de les estafes que més està proliferant és el 'carding'. Aquesta versa sobre obtenir informació de targetes de crèdit o dèbit i fer càrrecs petits amb elles de manera inicial per acabar executant grans transaccions.

Tres targetes de crèdit al damunt d'una superfície de fusta
Mitjançant el 'phishing', els delinqüents poden accedir a la informació de les teves targetes | Getty Images

La informació sobre aquestes targetes s'aconsegueix gràcies a tècniques com el 'phishing' o bé accedint a bases de dades d'usuaris de certes webs on s'hagi esquerdat la seguretat.

Quan ho aconsegueix, el delinqüent té tot a mà per començar a fer petites compres i verificar que la informació que maneja de la targeta és exacta. Ja podeu saber el saldo que té aquest compte corrent i quant pot gastar en cada operació amb aquesta targeta.

Estigues alerta perquè els amants del que no és seu et poden arruïnar les vacances

A partir d'aquí, els estafadors campen a plaer. Per això, experts en la matèria com Antonio Gallardo (Banqmi) dona una sèrie de recomanacions perquè ningú sigui estafat. «El primer que cal tenir en compte és que en èpoques en què s'estimen nombroses transaccions, com són les vacances d'estiu, la probabilitat de ser víctima d'una estafa a través de les nostres targetes de dèbit o crèdit és més gran», indica .

Són dates en què hem de reparar més que mai en aquest tipus de qüestions, i sobretot tenir clar que ningú pot accedir a la nostra targeta. No hem de deixar que ningú en sàpiga el número, el número PIN, el codi de seguretat o la data de caducitat.

Pla d'una persona pagant amb targeta a un TPV
Molt de compte amb descuidar les teves targetes bancàries durant les vacances | Getty Images

A més, l'usuari de la targeta ha de conèixer al 100% quant pot gastar cada dia amb la targeta i el compte al qual s'associa. Una altra recomanació és que quan es faci una compra amb targeta, amagui la mateixa. Així, altres usuaris no podran veure certs números o fer una captura mòbil de les nostres dades.

Els consells més importants per evitar ser víctima d'un robatori aquest estiu

Per això, es recomana utilitzar el telèfon mòbil per pagar amb targeta, un rellotge digital o fins i tot obtenir una targeta que no tingui les dades impreses. Si utilitzes el rellotge digital o un 'smartphone', desactiva la tecnologia NFC quan no estiguis realitzant cap pagament.

Si parlem de les compres en línia, sempre utilitza targetes prepagament, ja que en ser de recàrrec el lladre només podrà prendre't el seu saldo de la mateixa. Pel que fa als SMS fraudulents, has de tenir molta cura. Si t'arriba un missatge en què es fan passar per un banc o un servei de paqueteria, et demanaran unes dades. Però, no les has d'oferir mai.

Persona pagant amb targeta en un datàfon amb el fons difuminat i al damunt d'una taula blanca
Amaga la targeta tan bé com puguis per evitar aquests mals majors | Getty Images

D'altra banda, a les targetes en paper no hi guardis cap tipus de dades com el número PIN o altra informació sensible. A més, si ets dels que guardes els tiquets de compra, has de deixar-los en un lloc segur.

I és que sabem que als estafadors, com més informació els facilitem, més fàcil, serà que puguin accedir a les nostres dades i prendre'ns tots els diners del nostre compte corrent.