Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una pantalla d'un telèfon mòbil amb les icones de les aplicacions Telegram, Whatsapp, Instagram, Facebook, Youtube i Twitter

Generació X: com saber si en formes part

La Generació X, nascuda entre els anys 70 i principis dels 90, comparteix l'era digital amb els Millenials

Generació X, Baby boomers, Millennials... Amb tantes generacions és normal que et facis un embolic. Si ets d'aquells que va créixer amb la MTV o els 'walkman', és molt probable que pertanyis a la primera. Et presentem alguns dels trets distintius d'aquesta generació única, que va viure la transició a les noves tecnologies i va veure com la cultura pop i el consumisme s'apoderava de tota la cultura que s'hi havia construït.

Què és la Generació X?

Com totes les generacions, aquesta inclou els nascuts en un lapsus de temps determinat, concretament entre els anys 70 i principis dels 90, malgrat que aquesta frontera amb els Millennials és força confosa. Aquesta generació va néixer durant el 'boom' tecnològic, per la qual cosa sovint són descrits com els artífexs de les noves tecnologies de la comunicació, l'expansió d'Internet i les xarxes socials. 

I malgrat ser els responsables d'aquest impuls, una de les diferències destacables de la Generació X respecte als Millennials és que mantenen un ús responsable de l'esmentades tecnologies. I és que, aquells que formen part de la Generació X són fills dels Baby boomers (nascuts a finals de la Segona Guerra Mundial). Per tant, han sigut espectadors d'un període de transició i pau que els ha permès mantenir un nivell adquisitiu més alt. 

Per contra, han viscut el desenvolupament de la societat consumista encara que no han caigut en un consumisme excessiu. D'altra banda, a diferència dels Millennials i la Generació Z (més recent), atorguen un cert valor als béns materials perquè no s'han adaptat a l'obsolescència programada.

D'on prové el nom?

Normalment, sol citar-se al fotògraf i periodista Robert Capa com el primer a fer servir el terme. El fotògraf declarava en un assaig fotogràfic de 1953 que les noves generacions tenien una visió fatalista del futur, pel qual pronosticava un futur incert per a aquestes mateixes. Per tant, 'X' adquireix el sentit algebraic, una incògnita que havia de resoldre's en els pròxims anys. Però, poc s'imaginava Capa els canvis socials que van produir-se la següent dècada.

El terme va ser recuperat l'any 1991 per l'escriptor Douglas Coupland per posar títol a la seva novel·la 'Generación X'. En aquesta, es fa especial menció a l'estil de vida dels joves-adults de finals dels anys 80. A la dècada dels 90, el terme es va popularitzar als mitjans de comunicació, associant-se principalment als espectadors de la cadena de televisió nord-americana MTV, en ple auge del 'pop-rock' i el 'grunge'.

Foto d'una família feliç.
La Generació X té altres objectius i pensaments a diferència de la Millennial   | Canva

Altres noms per a la Generació X

Aquesta visió pessimista de la Generació X ha donat peu a altres qualificatius com Generació Perduda o Generació Peter Pan, al·ludint al famós personatge de Disney. Aquest darrer qualificatiu també fa referència a la síndrome de Peter Pan o la incapacitat d'un adult per madurar. El psicòleg nord-americà Dan Kiley ho va definir com a algú que no sap o no pot renunciar a ser un nen per començar a adquirir responsabilitats.

Característiques de la Generació X

Diversos estudis han tractat de determinar trets característics dels membres de la Generació X, delimitant els nascuts entre 1955 i mitjans dels 80.

Pares tardans

Es calcula que l'edat mitjana dels membres d'aquesta generació per tenir el seu primer fill se situa als 30 anys. Això és degut a diversos factors, com la independència econòmica i laboral de la dona, el descens de la taxa de mortalitat o l'augment del nivell de vida. Aquesta tendència s'aguditza a la generació Millennial, que ja no té en compte el fet de tenir fills com una necessitat.

Pioners de les noves tecnologies

Com hem dit anteriorment, la Generació X ha sigut la impulsora de la revolució tecnològica, però no és nativa digital. Podríem esmentar alguns exemples com el naixement de Napster, Facebook o Netflix, plataformes i xarxes que han revolucionat la societat. Sorprenentment, segons un estudi elaborat per la Universitat de Michigan, els membres d'aquesta generació dediquen el seu temps lliure a la cultura i l'oci a l'aire lliure.

Prefereixen el format físic

A l'era digital, el format físic d'alguns béns de consum ha deixat de tenir sentit. Alguns exemples són els CDs, els DVDs o els llibres, coses que s'han convertit pràcticament en un fetitxe de col·leccionista. Els Millennials i nadius digitals viuran l'auge del format electrònic, centrat en un únic espai físic: l'smartphone. De la mateixa manera, els membres de la Generació Z seran usuaris de contingut per 'streaming', i YouTube o Netflix són els paradigmes d'aquest canvi.

Multitasca

Sovint, se sol dir que són persones hiperactives i multitasques, que intenten compaginar treball, estudis, família i aficions. També són persones acadèmicament preparades i fins i tot, de vegades, massa preparades, cosa que els impedeix accedir amb normalitat al mercat laboral.

Compromesos, però no conscienciats

Diversos estudis assenyalen que els membres de la Generació X són persones políticament actives i compromeses (9 de cada 10 s'informen diàriament), però no són conscients sobre alguns dels problemes més importants. En aquest sentit, la Universitat de Michigan afirma que només un 5% dels d'aquesta generació es preocupen pel canvi climàtic, mentre que un preocupant 10% assegura que el canvi climàtic no existeix. 

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

10 coses que recordaràs si ets de la Generació X

Si et sents identificat amb aquesta generació, a continuació et refresquem la memòria amb algunes coses que despertaran la teva nostàlgia:

  1. El disc 'Nevermind' de Nirvana i la mort de Kurt Cobain
  2. La caiguda del Mur de Berlín
  3. L'auge de la MTV i dels videoclips de Madonna
  4. Les consoles d'ús domèstic com Super Nintendo
  5. L'arribada del mòdem i de l'internet a casa
  6. El 'walkman' per sentir els teus àlbums preferits
  7. 'Solo en Casa' amb Macaulay Culkin
  8. Els 'mates' de Michael Jordan
  9. Els treballs de l'enciclopèdia Encarta
  10. Windows 95 i 98 (i les hores que passaves navegant entre carpetes)

Què creus que et diferència dels Millennials? Recordes alguna cosa amb especial afecte?