Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

«La llum pot superar els 1.000 euros MWh a l'estiu»: terrible predicció dels experts

El preu de l'electricitat podria assolir nivells mai vistos si el conflicte bèl·lic a Ucraïna s'allarga i les administracions no prenen mesures excepcionals

Els preus de l'electricitat podrien assolir preus mai vistos si el conflicte bèl·lic per la invasió russa a Ucraïna s'allarga i les administracions no prenen mesures excepcionals. És l'advertència que ha fet el president del Grup de Gestors Energètics, José Enrique Vázquez, que ha assenyalat que «a l'estiu tenim poca aigua, no fa pràcticament vent i tenim molta demanda de climatització; la llum pot superar els 1.000 euros per MWh hora».

En aquest sentit, l'expert ha assegurat que aquesta escalada de preus tindrà «greus conseqüències» tant per a les pimes com pels consumidors, tot i que l'impacte més gran es notarà al sector de les comercialitzadores. «Tret de les tres o quatre grans, el 99% restant tindrà problemes de viabilitat», ha apuntat Vázquez.

La climatologia dels darrers mesos ha evitat una situació pitjor

Algunes veus del sector, han explicat que la situació podria haver estat pitjor si no fos per la climatologia dels darrers mesos. En aquest sentit, el vicepresident del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, Joaquim Daura, ha explicat que la borrasca Franklin del febrer va permetre generar una gran quantitat d'electricitat a través dels molins eòlics.

Així mateix, el mercat asiàtic ha reduït la demanda d'energia, un fet que ha incrementat la disponibilitat de vaixells que transporten gas natural liquat. No obstant això, la preocupació entre els experts continua sent alta. En primer lloc per les empreses, sobretot les pimes, que han vist com l'increment de la factura de la llum els està condicionant enormement.

En aquest sentit, un estudi de Pimc, presentat aquesta setmana, ha revelat que el 16% de les petites i mitjanes empreses catalanes reconeixen que hauran de cessar la seva activitat si no baixa el preu de l'electricitat, el que es traduiria en la posada en risc de 320.000 llocs de treball.

«Una gran onada de pobresa energètica»

José Enrique Vázquez ha apuntat també la possibilitat que es produeixi «una gran onada de pobresa energètica» motivada per l'increment dels subministraments i els carburants. Segons càlculs de l'associació de consumidors Facua, la factura elèctrica d'un usuari mitjà superarà els 250 euros si es mantenen els preus actuals, més del doble respecte a finals de 2021, quan el preu de la llum va assolir rècords històrics.

«Si ara s'han de pagar aquestes factures, lloguers i benzina per anar a treballar, això genera una pobresa molt important», ha comentat el president del Grup de Gestors Energètics. Per altra banda, Vázquez ha apuntat a les comercialitzadores com les altres grans perjudicades de la situació actual. A excepció de les grans companyies, assegura que la resta poden veure compromesa la seva viabilitat.


En aquest sentit, petites comercialitzadores independents com CatLlum o Som Energia han suspès temporalment les contractacions amb nous clients. «A causa de l'actual fluctuació de preus de llum i gas, el servei de contractació es troba aturat temporalment», indiquen les seves webs.