La pandèmia continua amenaçant les nostres vides. El coronavirus s'ha expandit ràpidament per tot el món i ha fet que la població sigui més cauta que mai per a intentar frenar el nombre de contagis. Actualment, Espanya està superant xifres de positius que no havia sobrepassat mai.
És per això que cada vegada més sorgeixen alternatives dels professionals sanitaris, que intenten trobar la tecla per a posar fi a la malaltia. La reducció de les quarantenes per als asimptomàtics ha sigut una de les mesures que més ha sorprès el país. I, tot i l'arribada de la tercera vacuna, els ciutadans continuen sense estar tranquils.
No obstant això, el Ministeri de Sanitat no para de proposar solucions. L'última ha generat molt d'enrenou dins del sector, que s'ha arribat a plantejar si realment val la pena o és una cosa que no té sentit.
La tercera és la bona, o potser no?
L'entitat relacionada amb la situació epidemiològica a Espanya ha pres una decisió pel que fa a la dosi de reforç. Creuen que les persones més grans de 40 anys, el col·lectiu que ja pot rebre la injecció, que han tingut el coronavirus recentment es poden vacunar tan sols quatre setmanes després del contagi.
Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d'Immunologia, s'ha manifestat respecte a aquesta darrera mesura del Ministeri. En unes declaracions a 'El País', ha afirmat que «des del punt de vista immunològic, no té sentit».
No s'ha demostrat científicament
La sisena onada del coronavirus ha estat provocada per la nova variant, òmicron, de la qual hi ha escassos estudis i poc coneixement. És per això que no hi ha
És més, fa que tota la feina que s'ha fet fins ara hagi estat en va, ja que les últimes mesures del procés de vacunació s'han dut a terme mitjançant xifres i dades verídiques. López Hoyos, a més, ha considerat que aquesta resolució podria fins i tot generar «problemes al sistema immunitari», ja que el termini entre la infecció i la nova injecció és realment escàs.
«Després de la vacunació, una infecció per òmicron és com una nova vacuna, però més completa. Perquè no només ens exposem a una part del virus, com amb la injecció, sinó a tots els antígens d'aquest», ha afegit l'expert.
El president de l'entitat immunològica ha explicat que les afirmacions que ha fet sí que estan demostrades científicament. Poc temps després de la infecció per coronavirus, «l'organisme té anticossos efectius», i això fa que el contagi tingui la funció de dosi de reforç un cop s'ha superat la malaltia.
Diversitat d'opinions dins del mateix sector
Un altre dels experts que creu que la nova mesura imposada per Sanitat no té cap sentit és Adolfo García-Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents del Mount Sinai Hospital de Nova York, que també opina que el contagi funciona com a vacuna de reforç quatre setmanes més tard.
No obstant això, hi ha altres professionals sanitaris que defensen la decisió que ha pres el Ministeri. En aquest cas, Jaime Jesús Pérez, de la Societat Espanyola de Vacunologia, ha manifestat que «a cap país d'Europa ni als Estats Units es pren la infecció com a part de la pauta"».
D'altra banda, l'expert ha reiterat que les persones que no rebin la vacuna de reforç «es poden trobar que els impedeixin entrar a alguns països que l'exigeixen».