YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Els experts posen data a la 3a onada de coronavirus a Espanya (tot i la vacuna)

La tercera onada podria arribar després de Reis

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
Els experts consideren que la vacuna no evitarà l'arribada de la tercera onada | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

L'inici de la vacunació no evitarà la tercera onada de coronavirus a Espanya. El repunt de contagis dels últims dies, 16.716 casos i 247 morts en les últimes 24 hores, afegit a les festes de Nadal, albira un panorama negatiu per al mes de gener. «Tindrem un drama amb les xifres de morts, però també amb les xifres d'ocupació perquè cada onada comporta restriccions. El missatge no està sent prou contundent com hauria de ser», apunta María José Campillo, metge de Família i responsable de finances de la Confederació Estatal Sindicats Mèdics (CESM).


«Les vacunes que hi ha ara són molt escasses, no arriben a tothom, sinó a una petita part de la població. Encara queden dies perquè desaparegui el virus», sentencia la doctora Campillo. Perquè el fàrmac sigui útil, apunta Fernando González Candelas, catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador de la Fundació FISABIO, caldria vacunar el 70% de la població, cosa que «trigarà mesos» a succeir, segons la seva opinió.

«Amb aquesta vacuna no es busca la immunitat total»

El pla del Ministeri de Sanitat se centra en tres etapes de vacunació: la primera fase, que va començar el 27 de desembre amb quatre grups de població; la segona fase, projectada per al març i la tercera, a partir de l'estiu. Per això, fins a finals d'estiu no es podrà parlar de la immunitat de ramat.

Tot i que no serà total, assegura Estanislao Nistal, viròleg i professor de Microbiologia de la Universitat CEU San Pablo. «Amb aquesta vacuna no es busca la immunitat total. Per arribar a això segurament ens calguin millors vacunes. Les dades publicades fins al moment el que demostren són una immunitat protectora», exposa, que es comença a donar aproximadament deu dies després d'haver rebut la segona dosi.

El que busquen les vacunes és que el virus sigui més lleu en aquelles persones contagiades. «D'aquesta manera, hi ha menys risc d'ingressos en Unitats de Cures Intensives (UCI) i de morts», remarca Carolina Hurtado. L'experta creu que a finals d'estiu, quan aquest 70% de la població estigui vacunada, hi haurà menys restriccions que ara. «Les vacunes són molt necessàries. La primera malaltia que es va radicar en el món es va aconseguir parar amb una vacuna», assenyala.

Els experts advoquen pels confinaments totals

«La transmissió del virus segueix, no podem abaixar la guàrdia. Totes les mesures de confinament estan sobre la taula», confessa el doctor Nistal. Jaume Padrós, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, ha instat aquest dimecres a un breu «confinament intens i total» al gener per evitar que la tercera onada saturi de nou el sistema hospitalari. «Podem estar davant la situació més complexa des del principi de la pandèmia», va dir a la Cadena Ser.

Mercedes Hurtado, presidenta del Col·legi Oficial de Metges de València, ha opinat també que s'hauria d'aplicar «el confinament total» de la Comunitat Valenciana per a frenar l'evolució de la pandèmia. «Si no es compleixen les normes i la gent celebra alegrement Nadal, això passarà factura al gener», ha assegurat.

Amb tot, sembla que la tercera onada ja és inevitable. El més important és que aquesta sigui menys forta que les dues anteriors. «Donem per fet que és inevitable i que les Festes de Nadal ho acceleren. Ens arribarà. I no estem per prendre'ns llicències de cap classe. El que hem d'evitar és que ens arribi amb la intensitat d'aquesta segona onada», afirma Serafín Romero, president de l'Organització Mèdica Col·legial.


Comentaris

envia el comentari