Experts relacionen el coronavirus amb una malaltia mental

És el resultat d'un estudi publicat a la revista 'The Lancet Psychiatry'

Diverses persones amb mascareta el primer dia del seu ús obligatori a Màlaga, el 21 de maig del 2020
El coronavirus podria estar relacionat amb una malaltia mental. | EuropaPress

La majoria de les persones ingressades a l'hospital amb COVID-19 sever haurien recuperar-se sense experimentar una malaltia mental si la infecció per SARS-CoV-2 segueix un curs similar a les epidèmies de coronavirus de la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) el 2002 i de la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS) el 2012, segons la primera revisió sistemàtica i metaanàlisi que examina les conseqüències psiquiàtriques de les infeccions per coronavirus en més de 3.550 pacients hospitalitzats amb SARS, MERS i COVID-19, publicada a la revista 'The Lancet Psychiatry'.

No obstant això, les troballes suggereixen que el deliri (un estat mental caracteritzat per canvis en la consciència, alteracions del comportament i de vegades al·lucinacions) pot ser comú en pacients hospitalitzats en les etapes agudes de la SARS, MERS i la malaltia de COVID-19.

L'estudi s'aplica a casos greus

L'estudi examina els casos greus en què les persones han estat tractades a l'hospital, i no s'aplica als casos més lleus o als casos asimptomàtics. A llarg termini, l'anàlisi suggereix que els supervivents de la SARS i el MERS poden estar en risc de patir malalties mentals   com la depressió, l'ansietat, la fatiga i el trastorn d'estrès posttraumàtic (TEPT) en els mesos i anys posteriors a l'alta de l'hospital.

Si bé no hi ha dades disponibles sobre aquests diagnòstics en els pacients de COVID-19, els autors diuen que la comunitat mèdica ha de ser conscient de la possibilitat que es produeixin altes taxes d'aquests problemes mentals comuns després de l'actual pandèmia.

Els autors adverteixen que, atès que la majoria (68 de 72) dels estudis inclosos en l'anàlisi eren de qualitat baixa o mitjana, i es referien principalment a dades sobre pacients amb SRAS i MERS tractats a l'hospital, els veritables efectes en la salut mental de la infecció per COVID-19 no poden predir-se amb precisió i requeriran una investigació contínua.

«La majoria no patiran problemes de salut mental»

«La nostra anàlisi de més de 3.550 casos de coronavirus suggereix que la majoria de les persones no patiran problemes de salut mental després d'una infecció per coronavirus. Encara que hi ha poques proves que suggereixin que les malalties mentals comuns més enllà del deliri a curt termini són una característica de la infecció per COVID-19, els clínics han de vigilar la possibilitat que sorgeixin trastorns mentals comuns com la depressió, l'ansietat, la fatiga i el trastorn d'estrès posttraumàtic en les setmanes i mesos posteriors a la recuperació d'una infecció greu, com s'ha vist amb la SARS i el MERS», explica Jonathan Rogers, de l'University College London (Regne Unit), que va codirigir la investigació.

«Amb poques dades encara per COVID-19, es necessita una investigació d'alta qualitat, revisada per parells, sobre els símptomes psiquiàtrics dels pacients infectats amb SARS-CoV-2, així com investigacions per mitigar aquests resultats. La vigilància de el desenvolupament dels símptomes hauria de ser una part rutinària de les cures que proporcionem», afegeix l'investigador.

Conseqüències psiquiàtriques de la pandèmia

Hi ha diverses raons per les quals les infeccions greus per coronavirus poden tenir conseqüències psiquiàtriques, entre elles els possibles efectes directes de la infecció viral (fins i tot en el sistema nerviós central), el grau de compromís fisiològic (per exemple, el baix nivell d'oxigen en la sang), la resposta immunològica i les intervencions mèdiques. Altres raons es relacionen amb l'impacte social més ampli, inclòs l'aïllament social, l'impacte psicològic d'una nova malaltia greu i potencialment mortal, la preocupació per infectar altres i l'estigma.


Comentaris

envia el comentari