Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Els experts revelen el que ens espera al 2021 amb la pandèmia

La situació podria canviar poc d'aquí al pròxim any

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
El factor a tenir en compte és la disponibilitat d'una vacuna | Àngel Ullate

Dins d'un mes i mig acomiadarem aquest 2020, un dels anys més fatídics que hem viscut i que quedarà en la nostra memòria pel dràstic canvi en les nostres vides que ha suposat, i pels milers de víctimes que ha deixat i continua deixant el pas del coronavirus per les nostres vides.

I si acomiadem un any, cal preguntar, com serà el següent? La incertesa ens aguaita, perquè no tenim antecedents per a saber què és el que passarà en els següents mesos. De fet, ni els mateixos científics ho saben, encara que sí que poden plantejar diversos escenaris, i tot dependrà dels diferents factors que han estat present en aquesta pandèmia, un d'ells i potser el més important ara, la disponibilitat de la vacuna.

La setmana passada vaig sortir a la llum una notícia que augurava el principi de l'inici de la fi d'aquesta pandèmia, i aquest va ser l'anunci de Pfizer sobre la seva vacuna, que assegura que té un 90% d'efectivitat. Els resultats encara han de revisar-se de manera independent; mentre l'assaig en fase 3 segueix el seu curs i encara ha de passar un procés de recerca abans que la vacuna pugui distribuir-se a diversos països.

Els escenaris més optimistes consideren la possibilitat que la vacuna comenci a distribuir-se a la fi d'enguany o a principi del pròxim, però encara que així anés, no tot estaria solucionat. Les vacunes anirien arribant a poc a poc, i el ritme de vacunació de tota la població d'un país seria lent, ja que no es poden tenir milions de dosis disponibles d'un dia per a un altre. Per tant, la immunitat generalitzada trigarà temps a arribar, perquè la població trigarà mesos a vacunar-se.

L'arribada de l'hivern, un problema afegit

Ens trobem en plena segona ona del virus tant a Espanya com en la resta del món, i la pròxima arribada del 2021 i el fred hivern no sembla que vagi a ajudar al fet que les coses millorin, per la qual cosa els casos, de moment no disminuiran massa, almenys, fins a maig, quan comenci a aflorar de nou el bon temps.

Richard Martinello, director mèdic de prevenció d'infeccions de Yale New Haven Health ha apuntat en la versió anglesa de ‘Huffington Post’ que serà llavors, en la transició de primavera a estiu, que caldrà reavaluar la situació i en el seu cas promoure canvis importants en les precaucions enfront de la pandèmia. Així i tot, no veu probable que s'acabi amb l'ús de les màscares ni amb el distanciament físic, perquè s'han demostrat molt efectives contra la propagació del virus.

«Per tant, no esperis que els macroconcerts o les grans reunions es converteixin en la norma. En el seu lloc, espera actualitzacions de com aniran funcionant les coses per a ajudar les persones a crear situacions més segures», agrega Martinello.

En aquest mateix sentit es manifestava aquest diumenge en el programa de LaSexta ‘Liarla Pardo’ Juan José Badiola, un famós epidemiòleg qui parlo en aquest programa sobre les novetats que podrà portar amb si la nova vacuna de Pfizer, aclarint què creu ell que passarà amb l'ús de màscares una vegada comencem a vacunar-nos.

«Si les vacunes realment protegeixen, que és el que s'espera que ocorri, és molt possible que calgui continuar utilitzant-la en algunes circumstàncies, però no de forma generalitzada com ara», va afirmar el científic. Pel que de moment, sembla que a mitjà termini no ens podrem desprendre d'aquest artefacte que ja forma part de la nostra vida diària i que ha vingut per a quedar-se.