Imatge d'una platja de la Costa Brava amb habitatges al fons.

L'explosió de contagis de Covid afecta especialment un sector català: «Estem patint»

El mercat residencial de la Costa Brava, especialment dependent del turisme estranger, es ressent de les noves restriccions i de la recomanació de la Unió Europea de no viatjar a Catalunya

L'impacte que ha provocat el degoteig incessant de casos és un fet. La desescalada s'ha frenat i s'han imposat noves restriccions, entre elles el retall de mitja hora en el tancament dels establiments o el límit de deu persones en reunions socials. A més, és per tots sabut que ha tornat el toc de queda, encara que sigui amb delimitacions municipals. Però més enllà de les restriccions, el cop del 'boom' de contagis també s'està notant al mercat residencial.

Una de les zones més afectades, eminentment turística, sobretot durant la temporada estival, és la Costa Brava. Allà, l'estiu es preveia positiu, millor que el de l'any passat, «però ara mateix el tenim molt complicat». Així resumeix la situació el president del Consell Català del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI), Joan Company. Amb l'augment de nous contagis, les cancel·lacions creixen i les reserves es paralitzen.

El nou 'boom' de contagis ha afectat especialment el turisme gironí, més dependent de l'estranger

Tot això afecta, especialment, el lloguer turístic, encara que també les segones residències. I el sector preveu que la situació serà més adversa els pròxims dies, després que fa uns dies la Unió Europea recomanés no viatjar a Catalunya. Fet, aquest, que tindrà més afectació al turisme gironí, que té més dependència del turisme estranger. Fins a un 25% de les compravendes de residències han estat protagonitzades per estrangers en els últims anys, i segons TV3, el turisme francès representa el 50% del total a la Costa Brava.


En tot cas, el president del COAPI, Joan Company, assegura que el mercat de rendes més elevades continua actiu i està registrant un nombre d'operacions de compravenda amb un nivell semblant a 2019. Tot i això, les previsions per als pròxims mesos són confuses. L'explosió de nous contagis, més enllà d'incidir en el mercat de lloguer turístic de la demarcació, també està provocant un ajornament de la decisió de compra per part dels estrangers.Aquesta paralització de l'activitat està afectant tota la costa catalana, amb més incidència en les zones turístiques. Com a contrapunt, el mercat de la Costa Brava espera compensar la pèrdua de turistes estrangers amb visitants locals que optin per unes vacances de proximitat.