ENQUESTA

📊 Creus que haurien de concedir als presos catalans el règim de semillibertat?

Un expolicia romanès ofereix seguretat a turistes que visiten Barcelona

El sector de seguretat privada assegura que es tracta d'un servei il·legal | L'onada de crims a la capital catalana ha provocat el sorgiment de nous 'oficis'
Un expolicia romanès s'ofereix en un anunci per garantir la seguretat de turistes que visiten Barcelona | Cedida

 

Sembla que la inseguretat dels carrers de Barcelona arran la incessant onada de crims està creant noves places de treball. L'últim cas és el de Gaina Ioan Toni, qui s'anuncia amb cartells com a un exagent de policia romanès. «Ofereixo els meus serveis per garantir la vostra seguretat i així poder gaudir l'estada en aquesta bella ciutat», relata l'anunci.

 

Tal com informa 'Crónica Global' a partir de les declaracions de l'expolicia, es dedica a aquesta feina per «guanyar una mica de diners i oferir seguretat a les persones que la necessitin». L'home va veure que aquest servei és comú en altres ciutats com Roma i Praga i, per aquest motiu, ha decidit provar sort 'muntant' el seu negoci a la capital catalana. «Puc garantir al 100% que el grup que va amb mi a Barcelona no patirà cap furt o robatori perquè conec com funciona el sistema i els moviments que fa la gent que es dedica arribar», assegura Toni.

 

Va deixar el cos policial per «un problema de salut»

L'exagent de la policia romanesa té 47 anys i ha deixat la seva família al seu país, tot i que espera que es traslladin per viure a Espanya quan el seu negoci prosperi. El mitjà esmentat relata que va deixar el seu ofici de policia per un «problema mèdic» i que va venir a Catalunya perquè la situació econòmica és millor que la de Romania.

 

Per al moment, treballa tot sol i promet que ell pot controlar i garantir la seguretat de grups de fins a 40 persones. Toni cobra als seus clients 50 euros per hora de servei, un preu que considera raonable quan es compara amb les gestions que ha de fer un turista en un país estranger si pateix un robatori. Paral·lelament, explica que els clients, per norma general, solen ser europeus, sobretot «italians i alemanys» i lamenta que els turistes asiàtics són tot un repte perquè culturalment són més tancats i desconfien dels seus serveis.

 

Una pràctica il·legal 

Cal esmentar que, tal com assenyalen fonts oficials del sector de la seguretat privada a CatalunyaDiari, es tracta d'una pràctica «il·legal» que suposa intrusisme, ja que els vigilants de seguretat i escortes privats i personals han de tenir obligatòriament una certificació acreditativa que els permeti oferir aquest tipus de serveis. Així mateix, Gaina Ioan és conscient que pot tenir problemes amb la llei, tot i que assegura, paral·lelament, que està ultimant recursos amb els seus advocats per regular el seu ofici.

 

També et pot interessar...