Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una persona traient comptes econòmics amb una calculadora

La factura de la llum del mes de gener: la segona més cara de la història

És un avís de l'associació de consumidors FACUA

Imatge d'una persona traient comptes econòmics amb una calculadora
FACUA calcula que la factura augmentarà uns 20 euros aproximadament  | Pixabay

Aquest 2021 ha començat amb una notícia que afecta les butxaques de tota la població. El preu de la llum s'ha tornat a disparar després d'un 2020 amb el preu més baix, de mitjana, dels últims 15 anys. L'augment de tarifa es produeix, com ja ha passat en anteriors hiverns, en ple temporal de fred i neu, que ha tingut a més de mitja Espanya sota zero. De fet, el servei ha arribat a preus que no arribava des de setembre de 2018 i ha continuat incrementant-se molt i molt més. Un moment on les persones estan posant més que cau calefaccions i estufes per calentar la seva llar i gastant més llum que mai.

Doncs bé, l'associació de consumidors FACUA calcula que el rebut d'aquest mes superarà de mitjana els 85 euros i serà la segona factura més cara de la història. Expliquen que en les dues primeres setmanes d'aquest any, el preu de l'electricitat per kilowat ha augmentat un 40% respecte al mateix període de l'any passat, i això farà que la factura pugi uns 20 euros aproximadament.

En declaracions a 'Rac1', el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez, reclama al govern espanyol que tingui en compte la despesa que això suposa per a moltes famílies: «La pobresa de moltes famílies s'agreuja amb un increment important de la factura de la llum». D'altra banda, ha afegit que cal una reforma de la llei energètica: «Cal sensibilitat per part del govern espanyol i urgència per adoptar mesures que són compromisos del PSOE i Podem. No entenem per què s'està tardant tant».

En aquest sentit, demana que es limiti el preu de l'electricitat i recorda que l'IVA d'aquest servei es troba en el seu màxim possible, un 21%, per sobre del que apliquen països europeus com Portugal, Irlanda i Grècia. Els països que més paguen per la factura de la llum amb relació al seu poder adquisitiu són Alemanya, Dinamarca, Bèlgica i Irlanda. Després, s'hi troba Espanya que té un poder adquisitiu molt menor respecte aquests països.

Per què puja la llum quan més falta fa?

La pregunta que molts es fan és per què la llum puja de manera estratosfèrica quan més ús es fa d'ella, i la resposta és la tarifa regulada (Preu de Venda al Petit Consumidor, el PVPC). Un 40% de totes les llars espanyoles tenen aquesta tarifa i depenen del preu que marca el mercat majorista, de manera que és lògic que com més electricitat es fa servir, el seu preu sigui més elevat.

En el cas de les tarifes lliures, no es produeix aquest desgavell perquè el consumidor paga tot l'any la mateixa tarifa, independentment del seu preu en el mercat majorista.