Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Banc Sabadell

Pot fer fallida el Banc Sabadell?: què està passant i com afecta els clients

L'enfonsament de l'entitat a la borsa ha provocat la preocupació entre els clients

El rescat dels bancs fallits als Estats Units ha ajudat a calmar les aigües i frenar una reacció en cadena a tot el món. Tot i això, els efectes de la caiguda a la borsa encara s'estan fent notar. Especialment a Espanya, on aquesta setmana l'IBEX-35 ha patit una patacada important.

Sí, sobretot perquè Banc Sabadell ha passat de ser un dels millors actius a la borsa a liderar les caigudes a l'indicador espanyol. A la darrera sessió va tancar amb un -11%, seguit del BBVA (-8,11%), Bankinter (-8,02), Unicaja (-7,43) i Banco Santander (-6,97). Un fet que ha estès el pànic entre els clients de l'entitat.

Per què el Banc Sabadell és l'entitat espanyola més afectada per la crisi bancària dels Estats Units? Podria fer fallida el Banc Sabadell, i què passaria llavors amb els estalvis dels clients? Aquestes són algunes preguntes que es fan els afectats i que responem tot seguit.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Per què el Banc Sabadell s'ha enfonsat?

La fallida de diversos bancs als Estats Units ha provocat una caiguda generalitzada de la borsa. Però l'índex que s'ha enfonsat més per sobre dels altres ha estat l'IBEX-35, l'índex espanyol. Això és així per l'enorme pes que tenen els bancs en comparació amb altres indicadors borsaris.

Banc Sabadell
El Banc Sabadell s'ha enfonsat a la borsa | Europa Press

L'enfonsament a la borsa és una reacció lògica a la por dels inversors a un efecte dòmino a la banca mundial. Abans de la crisi l'entitat que més creixia era el Banc Sabadell, tot i que ara és la que més s'ha enfonsat degut al valor de les seves accions i la seva alta volatilitat.

El Banc Sabadell és el banc amb les accions més barates i amb més alts i baixos, cosa que genera molta desconfiança en els inversors. Sí, ja que aquests aposten per entitats financeres amb accions de més valor i més estables. Però la caiguda a la borsa no ha de significar un risc de fallida.

Pot fer fallida el Banc Sabadell?

Els experts consideren que l'enfonsament de l'entitat catalana a la borsa és un efecte lògic de la crisi oberta divendres passat. En realitat, res fa pensar que el que ha passat als Estats Units es pugui repetir a Espanya. Banc Sabadell, com les altres entitats, no està en risc de fallida.

Silicon Valley Bank, l'entitat financera que va fer fallida als Estats Units, va assumir un elevat risc de tipus d'interès a les carteres de bons, puix que el pes de les inversions estava centrat en les 'startups'. A Espanya, la dinàmica dels bancs és molt diferent i les 'startups' gairebé no tenen pes.

Al nostre país, els bancs tenen un marge molt ampli entre els tipus d'interès dels préstecs i els diners que paguen. Això redueix molt el risc de fallida, ja que capten diners a un cost molt baix i els presten a un cost molt alt. Per això, els experts coincideixen que Banc Sabadell no està en risc.

Què passa si un banc fa fallida?

Tampoc sembla que es repetirà la crisi financera del 2008, i molt menys a la banca espanyola. De fet, els bancs centrals als Estats Units i Europa ja han pres mesures per refredar l'economia. Per exemple, la frenada a la pujada dels tipus d'interès n'és una bona mostra.

A diferència del 2008, el que està passant ara és una crisi passatgera els efectes de la qual són limitats. És en tot cas una crida d'atenció a organismes com al Banc Central Europeu davant de les polítiques expansives. Així és, perquè s'estava tensant massa la corda, i ara se n'afavorirà la contenció.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50
El Fons de Garanties assegura els estalvis dels clients | Getty Images

Si un banc espanyol fes fallida, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) tornaria els estalvis als clients fins a un màxim de 100.000. A més, aquest fons estatal de rescat cobreix comptes d'estalvis i comptes corrents, encara que queden fora altres instruments com els fons d'inversió.