Imatge d'un home amb mal de cap.

Pots combatre la demència i millorar la memòria amb els 7 consells dels neuròlegs

Si et preocupa la demència i desitges millorar i protegir la teva memòria, aquests són els consells que et seran de gran ajuda

Tot i que hi ha moltes formes de demència, incloent-hi l'Alzheimer, aquesta es caracteritza per ser la més comuna. Tot i que hi ha vegades que no podem prevenir-la, hi ha alguns consells útils per millorar la memòria i combatre'n l'aparició.

La demència és un terme utilitzat per descriure un grup de símptomes relacionats amb la pèrdua de capacitats cognitives, inclosa la memòria, el pensament, el llenguatge, la percepció i l'habilitat per fer tasques quotidianes.

També s'han trobat alguns factors de risc que poden acabar influint en la seva aparició. Per exemple, el risc de desenvolupar demència augmenta amb l'edat, a més de l'existència d'antecedents familiars.

Seguir una dieta poc saludable, la manca d'activitat física, el consum de tabac i el consum excessiu d'alcohol també influeixen negativament com certes condicions mèdiques (diabetis, hipertensió arterial o malalties cardiovasculars).

Encara que actualment no hi ha realment una cura per a la demència, hi ha tractaments i teràpies disponibles que poden ajudar a endarrerir el seu progrés i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

I, concretament, hi ha una sèrie de consells, recomanats pels neuròlegs, que poden ser molt útils en aquest sentit. És el cas de Marc Milstein, autor d''El cervell a prova d'edat: Noves estratègies per millorar la memòria, protegir la immunitat i combatre la demència'.

1. Mantenir a ratlla la pressió arterial i el colesterol

Se sap que la hipertensió arterial i els elevats nivells de colesterol poden ser factors de risc per al desenvolupament de demència, inclòs l'Alzheimer.La hipertensió arterial augmenta l'estrès en els vasos sanguinis i pot danyar les artèries, cosa que pot augmentar el risc de malaltia cardiovascular i stroke, cosa que alhora pot augmentar el risc de demència.

D'altra banda, el colesterol alt també pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars i d'altres problemes de salut que poden augmentar el risc de desenvolupar demència.

Foto d'un metge mirant la tensió.
La hipertensió pot influir en la seva aparició | Getty Images

2. Controlar el nivell de sucre a la sang

El consum excessiu de sucre pot augmentar el risc de desenvolupar malalties cròniques, com la diabetis, que alhora poden augmentar el risc de demència. A més, el consum excessiu de sucre pot contribuir a la inflamació ia la formació de plaques a les artèries, cosa que pot danyar el cervell i augmentar el risc de malalties neurodegeneratives.

3. Descansar i dormir adequadament

Sabem que una persona que pateix apnea del son, que no ha estat tractada degudament, tendeix a augmentar el risc de pèrdua de memòria. Per tant, la clau és dormir i descansar bé.

4. Seguir una dieta saludable i nutritiva

L'alimentació pot influir de manera positiva o negativa a l'hora de protegir i cuidar la memòria (i prevenir o no la demència. El millor és optar per peixos grassos, fruits secs, alvocats, altres fruites com els nabius i verdures crucíferes. A banda, també hem d'evitar els aliments ultraprocessats, que tendeixen a portar greixos saturats en excés, additius i conservants.

5. Evitar el tabac

És fonamental quan desitgem seguir una vida saludable. El fum del tabac conté substàncies tòxiques que poden danyar el cervell i afectar-ne la funció a llarg termini.Deixar de fumar pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar demència i millorar la salut en general.

Una persona trencant un cigarret
El tabac és un producte nociu i pot incrementar el risc de demència | Getty Images

6. Establir una vida social activa

La solitud, especialment quan no és desitjada, pot tenir greus conseqüències per a la salut. En aquest sentit, les relacions socials són molt útils per disminuir la solitud i aïllament. I ajudareu a millorar el nostre estat d'ànim.

7. Aprendre noves habilitats (contínuament)

Ajudarà a tenir bona memòria. A l'hora d'aprendre habilitats, el millor és fer mots encreuats, comptar números i fer sudokus. També pot ser molt interessant llegir i escriure constantment.

Finalment, mantenir una vida saludable, incloent-hi una dieta equilibrada, exercici regular i estimulació mental, pot ajudar a prevenir o endarrerir el desenvolupament de la demència.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!