Joan de la Fuente, que va morir fa un any en un acte de la Festa Major de Tona

La família del jove que va morir accidentalment fa un any a Tona demana justícia

El Joan, de 23 anys, va precipitar-se per un marge del municipi durant un acte de la Festa Major

En menys de dues setmanes, es compleix el primer any de la mort del Joan, el jove de 23 anys que va morir accidentalment a Tona (Osona), durant la Festa Major del poble. La seva família, però, encara lamenta que no s'hagi celebrat el judici d'un cas que, a parer seu, va ser fruit d'una imprudència que s'hauria pogut evitar. 

Juan Francisco de la Fuente, Francisca Mengíbar i Joan Pere Mengíbar, pares i tiet del noi, han intentat de totes maneres portar a judici tant l'Ajuntament com els organitzadors de la festa on va morir accidentalment el Joan. Un any després, segueixen sense obtenir cap resposta.

Una caiguda molt desafortunada

Els fets es remunten a la matinada del 4 al 5 d'agost, al municipi de Tona (Osona), durant un acte de la Festa Major. El Joan de la Fuente es trobava al bosquet de la Suïssa, on hi havia organitzat un concert de música electrònica, amb la seva parella i un grup d'amics. En un moment de la nit, el jove va dir als seus companys que anava a fer les seves necessitats.

Va ser llavors quan, accidentalment, es va precipitar per un marge, amb la mala sort de colpejar-se el cap amb el tronc d'un arbre i perdre la vida.  La família del Joan denuncia que l'espai, que era la primera vegada que s'utilitzava per a un acte d'aquest tipus, no reunia les condicions de seguretat necessàries.  Afirmen que no hi havia il·luminació suficient, ni lavabos, ni tanques per impedir que la gent caigués pels marges de la zona. 

El cas, arxivat des del desembre de 2018

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Vic, que es va fer càrrec de la investigació del cas, va decidir arxivar el cas el desembre de l'any passat.  Davant aquest fet, els pares del Joan van decidir presentar un recurs a l'Audiència de Barcelona per obligar al jutjat a continuar investigant, però fa pocs mesos l'Audiència també va decidir tancar-lo. 

Justifiquen que va ser un accident, que el jove anava begut i que la manca de senyalització es devia al fet que es tractava d'una zona fora de l'espai habilitat. Tot i això, la família del Joan no es rendeix. Demanen justícia, i defensen que no es podia fer una festa en aquell lloc ni en aquelles condicions. Expliquen que no estan d'acord amb el tracte rebut per part de l'Ajuntament del poble des del dia dels fatídics fets.

Arbre on va perdre la vida Joan de la Fuente, després de caure per un marge
Arbre on va perdre la vida Joan de la Fuente, després de caure per un marge | El9nou.cat

 

En declaracions a Catalunya Diari, Joan Pere Mengíbar, tiet del jove, explica que «quan va passar, l'alcalde d'aleshores, Josep Salom, ens va dir en persona que no se sentia responsable dels fets, i que si el denunciàvem, es defensaria, si calia en el Tribunal Superior de Justícia».

«També la mateixa setmana dels fets, en una reunió urgent que jo mateix vaig exigir per demanar explicacions, van posar a sobre la taula l'assegurança de responsabilitat civil i ens van dir que estiguéssim tranquils, que pagarien. D'això fa quasi un any i encara no hem vist ni un cèntim, tot i les reclamacions del nostre advocat», assegura Mengíbar.

«Amb unes quantes tanques s'hauria evitat l'accident»

Segons el familiar del jove, ni l'entitat organitzadora ni l'Ajuntament van prendre les mesures necessàries de seguretat perquè ningú prengués mal. «La nostra petició des del principi era la dimissió de l'alcalde com a màxim responsable, i la resposta va ser negativa. També celebrar un judici penal per aclarir els fets. Amb unes quantes tanques s'hauria pogut evitar la caiguda del meu nebot quatre metres avall».

  

La família no es conforma que l'asseguradora els acabi pagant una indemnització. Demanen que es faci justícia, que es demostri que hi va haver una imprudència i que les coses «no es van fer bé». A més, destaquen que tampoc va ser adequada l'actuació de la policia local, qui expliquen que està sent investigada per la Diputació de Barcelona.

Quan falten pocs dies per la festa major, s'han reunit amb el nou alcalde, Amadeu Llopart. Asseguren que van donar la paraula que seria la primera i l'última vegada que se celebraria un acte al bosquet de la Suïssa. El nou govern del poble també ha parlat amb la família per decidir de quina manera el poble podria homenatjar, un any després, a Joan de la Fuente.

També et pot interessar...