Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La plataforma de veïns Salvem els Plataners de la Rambleta recull 900 signatures

Els veïns d'un poble d'Osona en contra la tala de 29 plataners

La plataforma Salvem els Plataners de la Rambleta, de Sant Julià de Vilatorta, recull 900 signatures per aturar el projecte

La plataforma de veïns Salvem els Plataners de la Rambleta recull 900 signatures
La plataforma de veïns Salvem els Plataners de la Rambleta recull 900 signatures | ACN

 

Un carrer amb 29 plataners és motiu de disputa a Sant Julià de Vilatorta, població de la comarca d'Osona. Es tracta de la Rambleta, una via de dues direccions que uneix l’avinguda Puig i Cunyer amb la carretera de Vic. La Plataforma Salvem els Plataners de la Rambleta  defensa que Sant Julià és un poble que es caracteritza pel seu arbrat i, un dels seus membres, Artús López, destaca que és «un patrimoni  que ens dona una identitat única a la comarca».

Fins a 900 signatures per replantejar el projecte

Els veïns ja han recollit més de 900 signatures i volen que el consistori reconsideri el projecte. Per la seva banda, l’alcalde, Joan Carles Rodríguez, defensa la reforma que implicaria instal·lar serveis bàsics pels veïns i substituir els plataners per aurons blancs. Amb tot, però, ha avançat que no descarta «mirar exactament si podem trobar una solució de consens».

La reforma de la Rambleta, que el consistori de Sant Julià té damunt la taula des de fa un any i mig,  ha posat en peu de guerra alguns dels veïns del poble  que temen que amb el projecte desapareguin 29 plataners. «Els arbres formen part de la fisonomia i del patrimoni del poble i cal conservar-los» ha reivindicat Artús López, un dels membres de la Plataforma Salvem els Plataners de la Rambleta.

«Els volem mantenir, i no només ho volem nosaltres, sinó que ens hem adonat que molta gent vol salvar uns arbres que tenen més de 70 anys de vida». ha afegit. Els veïns també s’han mostrat preocupats perquè aquesta tala es converteixi en un precedent per a altres carrers o zones del municipi. 

Veïns de Sant Julià de Vilatorta contraris a la tala de 29 plataners
Veïns de Sant Julià de Vilatorta contraris a la tala de 29 plataners | ACN

 

Des del col·lectiu, estan convençuts que hi ha alternatives a un projecte que vol canviar una via de doble sentit a un carrer amb calçada i vorera úniques i d’una sola direcció i que vol substituir els plataners per aurons blancs sota la premissa que els arbres, després de les obres d’instal·lació dels serveis, no sobreviurien. «Els veïns han de tenir els nous serveis, però creiem que no és imprescindible treure els arbres  perquè, en passar el carrer a una sola direcció, l’arbrat no entra en competència amb els vehicles», ha dit López.

«Ens costa molt d’entendre com pot ser que treure’ls sigui més barat que mantenir-los», ha afegit. El cost total del projecte s’estima en aproximadament 500.000 euros. Els veïns critiquen que inicialment el projecte no contemplés la tala d’arbres i, més endavant, s’hi va afegir perquè «alguns veïns del carrer es queixaven que els arbres provocaven desperfectes a les tanques». 

La instal·lació del nou clavegueram podria afectar les arrels dels plataners

D'altra banda, però, l’alcalde, Joan Carles Rodríguez, ha explicat que el carrer en qüestió no és massa ample i els plataners que hi ha tenen arrels profundes. Un dels diferents serveis bàsics que manquen als veïns i que el projecte contempla instal·lar és el del clavegueram -amb separativa d’aigües pluvials i residuals-. Segons ha explicat el batlle, «per encabir aquesta instal·lació s’ha de fer una gran excavació i això afectaria les arrels de l’arbrat».

«Si realment els arbres han de quedar tan afectats, no ens podem gastar diners públics per fer aquest carrer i que després l’arbrat mori progressivament. No ens ho podem permetre», ha dit l’alcalde. I obviar els serveis, segons Rodríguez, no és una opció pel consistori. «El que no farem és afrontar la reforma d’un carrer i no instal·lar-hi els serveis necessaris, que és el motiu de la reforma».

En cap moment, però, els veïns de la plataforma han insinuat que els veïns de la Rambleta no hagin de disposar dels serveis. «Això no és cap litigi amb els veïns del carrer, només que pensem que hi ha d’haver alguna manera per evitar que es tallin els arbres», ha destacat Artús López. 

El projecte final preveu la substitució dels actuals plataners
El projecte final preveu la substitució dels actuals plataners | Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta

 

L'alcalde considera la recollida de signatures «un toc d'alerta»

Tot i que els veïns encara no han registrat les més de 900 signatures a l’Ajuntament, l’alcalde es pren aquesta recollida com «un toc d’alerta» que obliga a replantejar el projecte. «I això és el que farem», ha dit. De moment, hi ha pendent una reunió entre veïns i consistori «per veure exactament quines són les peticions i mirar si podem trobar una solució de consens», ha dit Joan Carles Rodríguez. 

  

Davant la posició contrària d’alguns dels veïns, l’alcalde va retirar de l’ordre del ple del mes de maig l’aprovació inicial del projecte que contemplava la tala i substitució dels arbres. «Portem un any i mig de debat, però si hem de continuar parlant ho farem. Quan veus que hi ha tanta senilitat per part de la gent, ens volem mirar a consciència si realment es pot replantejar el projecte», ha dit l’alcalde. Amb tot, els veïns estan determinats a evitar la tala dels arbres i, si no arriben a un acord, no descarten recórrer a instàncies superiors.

També et pot interessar...