Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.

Una família sencera acaba a l'UCI de l'hospital Severo Ochoa per Covid

Tots els membres de la família estaven sense vacunar contra el coronavirus excepte la persona de més edat

Sense cap dubte, la vacuna ha sigut el gran remei contra el coronavirus. Sí, perquè un cop es va començar a immunitzar la població va disminuir de manera important la pressió assistencial a hospitals i el nombre de contagis. Però, encara hi ha hagut persones reticents a això, com és el cas d'una família que va acabar ingressada al Severo Ochoa de Madrid.

Les darreres setmanes les UCI dels centres mèdics han registrat un augment d'ingressos per Covid-19. De fet, els casos més greus afectaven principalment als no immunitzats.

En aquest hospital de la capital s'han registrat recentment un parell de brots a famílies sense vacunar. Concretament, l'últim ha deixat en una situació molt crítica en els seus cinc membres. Quatre d'ells estan ingressats a la Unitat de Cures Intensives, mentre que un cinquè es troba a les portes.

Per la seva banda, les autoritats sanitàries s'han encarregat d'informar sobre aquest cas amb el propòsit de conscienciar la població, ja que no volen que es tornin a repetir aquesta mena d'episodis, que poden resultar molt dramàtics.

Pel que sembla, quatre s'havien negat a rebre la injecció contra el coronavirus, però el pitjor de tot és que van acabar infectant l'única persona que sí que estava vacunada i que era la gran de la família.

Imatge d'un hospital saturat amb malalts de coronavirus
Una família sencera en situació molt greu a conseqüència del virus. | GTRES
 

Els que van optar per no vacunar-se es troben en una situació crítica, sedats i intubats. L'única immunitzada es troba en aquests moments en planta, però el seu estat de salut és força delicat. És més, tot apunta que passarà a l'UCI durant les pròximes hores.

S'entén que ha hagut de suportar una important càrrega de virus en els darrers dies després de conviure amb quatre persones contagiades. I és que adverteixen que les persones més greus tenen entre els 30 i els 60 anys, a més que les possibilitats d'entrar a l'UCI o de morir serien pràcticament nul·les si s'haguessin vacunat.

Famílies senceres que rebutgen immunitzar-se sense motius

La cap d'Urgències de l'hospital Severo Ochoa, Esther Álvarez, explica que han tingut diversos casos semblants. És a dir, de famílies senceres que acabaven ingressant al centre mèdic a conseqüència del coronavirus. Tot i que havien tingut ocasió de rebre el sèrum, però l'havien descartat.

Desvela que la gent comença a adonar-se de l'error quan ja és massa tard: «Abans d'intubar-se ja es penedeixen de no vacunar-se».

Una dona vacunant-se.
La vacuna és clau per combatre la Covid-19. | GTRES
 

En aquest hospital madrileny estaven tenint entre dos i tres ingressos a la setmana per coronavirus des del setembre passat. Tot i això, des de fa una mica menys d'un mes aquesta xifra s'ha duplicat. Actualment, a la capital hi ha 100 pacients ingressats a UCI pel virus, i 400 més que es troben en planta.

Davant de la situació actual, els experts i autoritats sanitàries volen enviar un missatge clar als negacionistes. «Si no es vacunen per ells mateixos, que almenys ho facin pels seus grans», apunten, ja que saben que s'acosta una època molt propícia per a les trobades i les reunions familiars.

Per això insisteixen, de nou, en la prevenció. En posar de la nostra part per evitar possibles tragèdies com la que pot patir aquesta família ingressada al Severo Ochoa.

Espanya, no obstant això, pot presumir d'estar al capdavant referent a la taxa de vacunació. Sí, perquè al voltant del 90% de la població de més de 12 anys ja n'ha rebut la dosi. I els més endarrerits continuen immunitzant-se.

La implantació del passaport Covid, que pot ser obligatori per viatjar o per entrar a llocs públics, els ajuda a decidir-se perquè tenen clar que són més els avantatges que els inconvenients.