Fins aquí la broma. L'amenaça de la nova variant del coronavirus, anomenada òmicron, ja es troba a Espanya. I, malauradament, ha vingut per quedar-se, tret que el Govern la freni en sec.
És per això que s'insisteix a seguir amb el procés de vacunació, sense tenir necessitat d'augmentar les restriccions. Només una més, on el Consell de Ministres acordarà aquest dimarts 30 de novembre la limitació dels vols procedents de Sud-àfrica i Botswana.
Això només és el començament
El primer cas d'òmicron ha estat detectat a la capital espanyola, a Madrid. L'hospital Gregorio Marañón va confirmar el primer positiu d'aquesta nova variant en un home de 51 anys que havia tornat a Espanya des de Sud-àfrica i fent escala a Amsterdam.
Dilluns passat 29 de novembre, el pacient es trobava «bé», però amb «simptomatologia lleu». Per això, a causa d'aquest fet, s'està fent un control als seus contactes estrets durant el seu vol. Tanmateix, potser aquest cas no és l'únic a Espanya, ja que a Catalunya s'estan investigant dos possibles més.
Una vacuna, una vida
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que les vacunes són «eficaces sigui la variant amb el nom grec que sigui». Tot i això, Espanya s'ha sumat al grup de països amb casos confirmats d'òmicron.
Abans de conèixer el primer cas de la nova variant de coronavirus al territori espanyol, el Govern continuava donant suport al procés de vacunació. Tot i que gairebé el 80% de la població més gran de 12 anys tingui la pauta completa, Pedro Sánchez espera que òmicron «no alteri la nostra vida ni economia».
El president del Govern ha admès que «la nova variant està preocupant tot Europa. Tot i això, ha traslladat al PSOE que 'a nosaltres no ens porta a l'alarma excessiva, però estem pendents de la situació». No obstant això, Sánchez no descarta prendre decisions els pròxims dies, depenent de l'evolució de la pandèmia.
Si tens un vol a Espanya, pensa-t'ho dues vegades
De moment, el Consell de Ministres pactarà avui, dimarts 30, les restriccions dels vols procedents de Sud-àfrica i Botswana. Una mesura que ja s'ha pres a diversos països de la Unió Europea i fora. I és que nacions com el Japó, Israel o el Marroc han tancat completament els seus aeroports.
A Espanya no és un tancament total, però sí que han imposat restriccions addicionals, com ara la quarantena de deu dies. Un aïllament que es pot escurçar sempre que es presenti un test negatiu set dies després.
Pel que ve i pels que ja no hi són
El Govern es manté ferm en la decisió de donar suport al procés de vacunació sota qualsevol circumstància, sigui per frenar el virus amb les variants que ja coneixem, com amb sèrums adaptats a la variant òmicron.
La directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas, ha recordat que les farmacèutiques es van comprometre a «testar» les noves variants. L'objectiu és la comprovació que les seves vacunes siguin efectives, i en cas d'escapament immunitari, tenir preparada una nova versió en un termini de 100 dies.
Cal mirar per tothom
Fernando Lamata, exconseller de Sanitat de Castella-la Manxa i president d'honor de l'Associació per un Accés Just al Medicament, ha criticat fortament l'estratègia de vacunació europea.
Les seves paraules textuals van ser: «hem de pensar que aquest no és el nostre problema, que no és responsabilitat del Parlament, ni del Govern ni de la Comissió Europea. Però l'estratègia de vacunació europea fixa el seu objectiu a la vacunació de la seva població, quan una pandèmia és global».
Ha considerat que la UE fa un «enfocament localista que es tradueix en acaparament de dosis», ja que disposa de 4.600 milions. Aquesta xifra es divideix en «deu dosis per cada ciutadà europeu», mentre que al continent africà no està vacunat ni el 5%. Unes dades que generen molta reflexió.