Una dona amb una mascareta comprant en un supermercat

La farina i el llevat, els dos productes que arrasen als supermercats

Passada la primera fase del confinament han canviat les compres dels consumidors

Quan van aparèixer les primeres notícies sobre l'arribada del coronavirus a Espanya i davant la possibilitat imminent d'un confinament, als experts els va sorprendre l'obsessió dels consumidors espanyols pel paper higiènic. Al costat de les mascaretes i el gel hidroalcohòlic, el paper de vàter es va convertir en producte estrella del coronavirus.

Però no es tractava d'una síndrome o un trastorn. Els experts es basen en el fenomen FOMO, sigles en anglès de l'expressió «por de quedar-se sense» (Fear Of Missing Out). Tot d'una va començar a estendre el rumor que aquest producte s'estava esgotant a les botigues, i la gent va començar a acudir en massa al supermercat per por de quedar-se sense paper.

Però la por a quedar-se sense paper higiènic va anar desapareixent a mesura que les prestatgeries tornaven a omplir-se d'unitats d'aquest producte. Ara, però, hi ha una nova obsessió: la farina i el llevat. I és que si vols fer pa o unes postres i surts a comprar farina és molt probable que no trobis i hagis d'anar donant voltes per diversos establiments.

Es dispara el consum de farina i llevat

I de nou, les xarxes socials tornen a estendre el pànic avisant que aquests dies aconseguir farina és gairebé una gesta. Les dades no menteixen. El govern espanyol confirma que segons els responsables dels grans supermercats, el consum de farina s'ha multiplicat per quatre des de l'inici de la quarantena, i en general el consum d'aliments creix més d'un 17% respecte al mateix període de l'any passat.

Les primeres dues setmanes de l'estat d'alarma es va començar a comprar molta pasta i arròs perquè es consideren aliments ideals per conservar durant molt de temps. Passada la primera fase del confinament es va començar a consumir més producte fresc, com la carn. El ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, explica que la farina  és un dels  productes que més es ven aquests dies juntament amb el llevat.

Nous hàbits dels compradors

L'augment del consum d'aquest producte té una explicació lògica. Després de diversos dies de confinament, la por a l'escassetat d'aliments ha disminuït en la mateixa mesura que ha augmentat l'avorriment, i una bona manera d'ocupar el temps lliure és la rebosteria.

La rebosteria, diuen els psicòlegs, és una activitat que es pot fer en família i sobretot amb els més petits, a més que fa el confinament més agradable. Per això al costat de la farina i el llevat, també hi ha hagut un increment en la compra de paper de forn, sucre i edulcorants i mantega.

El més curiós per als experts és la rapidesa amb què estan canviant els hàbits dels consumidors aquests dies i la seva evolució respon a les emocions de cada moment. Els psicòlegs assenyalen tres grans moments de la quarantena: el consum de streaming, les quedades virtuals i la rebosteria en família.