La pandèmia del coronavirus continua avançant tant al mapa nacional com a l'internacional.
En plena campanya massiva de vacunació, continua incrementant la taxa d'incidència i, juntament amb aquesta, les incògnites entre la població.
Ara, un nou fàrmac israelià avança contra el temut coronavirus. Entorn del 93% dels noranta pacients greus de covid-19 tractats en diversos centres hospitalaris grecs amb aquest nou medicament van ser donats d'alta en cinc dies o menys.
Així ho ha informat el diari 'The Jerusalem Post'. El fàrmac ha estat fabricat per un equip del Centre Mèdic Sourasky de Tel Aviv.
D'altra banda, l'assaig de la fase dos va revelar els resultats de la fase u, que es va dur a terme a Israel l'hivern passat. En aquest mateix, un total de 30 pacients en condició moderada-greu es van recuperar en només uns dies.
No obstant això, de moment la investigació no s'ha publicat en cap revista científica ni tampoc ha estat revisada.
«L'objectiu principal d'aquest estudi era verificar que el medicament és segur. Fins ara no hem registrat cap efecte secundari significatiu en cap pacient», va explicar el professor Nadir Arber al diari anteriorment esmentat.
Així mateix i tal com aquest apunta, la principal causa de la deterioració clínica es deu a una sobreactivació del sistema immunològic.
D'altra banda, en el cas dels pacients amb covid-19, el sistema comença a atacar les cèl·lules sanes dels pulmons. «Aquest és exactament el problema al qual es dirigeixen els nostres medicaments», va afirmar.
Cal destacar que el mateix fàrmac es basa en una molècula anomenada CD24. Aquesta es refereix a una petita proteïna que es troba ancorada a la membrana de les cèl·lules. Per si mateixa compleix moltes funcions, una de les quals és la regulació del mecanisme responsable de la tempesta de citocines.
Arber va explicar que el tractament, anomenat EXO-CD24, no afecta tot el sistema immunològic. Tot i així, sí que ataca aquest mecanisme específic. D'aquesta manera, l'ajuda a recuperar el seu correcte equilibri.
El coronavirus a Espanya ara
Dades oficials estimen que gairebé el 60% de la població ja ha rebut la pauta completa de vacunació contra la covid-19. Una realitat que impulsa el país a situar-se més a prop de l'objectiu d'immunitzar el 70% de la ciutadania.
Una immunitat molt perseguida que es pretenia aconseguir abans que s'acabi el mes d'agost. No obstant això, la realitat ara és una mica diferent. En aquest sentit, la possibilitat de revisar l'esmentada xifra es manté en l'aire davant l'avanç de la variant delta.
Una variant que manté en suspens la població i la comunitat científica de tot el món per la capacitat de transmissió que presenta, fins i tot en persones vacunades. A partir de dades del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, en aquesta cinquena onada s'han produït més de 9.000 contagis de coronavirus. Entre les persones contagiades, hi ha els professionals sanitaris, que sumen un total de 10.500 des que va finalitzar l'estat d'alarma.
Ara, després de la davallada en els contagis registrats, es treballa a contrarellotge. I és que, durant aquest cap de setmana, un bon nombre de comunitats espanyoles s'han centrat en la campanya de vacunació, la qual inclou els adolescents com a últim grup clau de l'estratègia. En algunes zones, com Madrid, s'ha optat per donar prioritat a la immunització de les dones embarassades que encara no han rebut cap dosi.