Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Científica treballant al laboratori en busca d'una vacuna contra el coronavirus

La farmacèutica Pfizer assegura que podria tenir una vacuna contra el coronavirus a la tardor

La companyia ha iniciat les proves a Alemanya i preveu començar a testar als Estats Units la pròxima setmana

Científica treballant al laboratori en busca d'una vacuna contra el coronavirus
Laboratoris d'arreu del món treballen per obtenir una vacuna contra el coronavirus. | EP

El laboratori farmacèutic Pfizer va anunciar aquest dimarts que ha accelerat els terminis de la seva recerca per a desenvolupar una vacuna contra el nou coronavirus i que, si les pròximes etapes ofereixen resultats positius, podria estar enllestida per a ser utilitzada en casos d'emergència a partir de finals del mes de setembre i de manera massiva a finals d'any.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

L'empresa nord-americana, que està treballant al costat de BioNTech en el projecte, ja ha començat les proves de la vacuna a Alemanya i el seu objectiu, si rep l'aprovació del govern federal de Donald Trump, és continuar amb els tests als Estats Units a partir de la setmana vinent.

La vacuna de la farmacèutica nord-americana està basada en la tecnologia de l'ARN missatger, que porta instruccions d'ADN perquè les cèl·lules del cos humà generin certes proteïnes. El CEO de Pfizer, Albert Bourla, ha indicat que «aquesta és una crisi i tots necessitem una solució de manera desesperada».

Els laboratoris acceleren per aconseguir la vacuna

Tots els processos per a desenvolupar i aprovar vacunes s'han accelerat significativament a conseqüència de l'impacte de la pandèmia. Les autoritats sanitàries han advertit que el període mínim per a desenvolupar una vacuna oscil·la entre els 12 i els 18 mesos en el millor dels casos. Així mateix, el temps mitjà entre la primera fase de testeig i la seva arribada al mercat és de gairebé 11 anys, amb una taxa d'èxit del sis per cent.

Tot i això, diferents laboratoris han accelerat exponencialment els seus processos. En aquest sentit, els investigadors de l'Institut Jenner de la Universitat d'Oxford han desenvolupat una vacuna que es comença ara a testar en persones i que podria estar enllestida el pròxim mes de setembre.

La base sobre la qual treballen aquests experts de la universitat britànica és una vacuna que ja havia funcionat abans amb la MERS, una altra malaltia respiratòria causada per un coronavirus, i que ara ha permès accelerar el procés de desenvolupament del tractament, que podria estar llest abans de la tardor.