Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus

Les farmàcies avisen: «Ens hem quedat sense vacunes»

Les farmàcies espanyoles no podran participar en la campanya de vacunació de la grip aquest any perquè no tenen subministraments.

Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus
Sanitat espera vacunar de la grip al 75% de la població major de seixanta-cinc anys | Europa Press

Es dona el tret de sortida a la campanya de la vacuna de la grip en el present any. Les comunitats, amb un clima encara agitat en què el coronavirus segueix campant a plaer, s'han llançat a comprar el medicament per subministrar als seus centres sanitaris.

 

Les 22.000 farmàcies amb què compta el país adverteixen que s'han quedat sense provisions de vacunes contra la grip per vendre en aquests establiments. El Consell General de Farmacèutics ha pres la decisió de negociar amb els laboratoris que subministren la vacuna a Espanya per aconseguir provisions. No obstant això, asseguren que «serà molt difícil» aconseguir el fàrmac a temps.

 

Una fita en la història

És la primera vegada que el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes realitzen una compra centralitzada de vacunes contra la grip. Les administracions han adquirit 13 milions de dosis repartides de la següent manera: 8,5 milions es destinaran a les autonomies i 5 milions seran custodiades pel Ministeri en concepte de reserva estratègica per si alguna comunitat demanés més quantitat de vacunes.

 

La pandèmia albirava que, sota la por a un possible contagi de Covid, la campanya de vacunació contra la grip en l'àmbit mundial anava a acollir més pacients que altres anys. En aquesta tessitura, les farmacèutiques que elaboren el medicament van incrementar la producció de la mateixa en un 20% a escala mundial.

 

Això sí, cal recordar que la vacuna de la grip no protegeix contra el coronavirus, encara sí que pot ajudar a tenir símptomes més lleus i, per consegüent, no hi hagi tants casos que requereixin un ingrés hospitalari. D'altra banda, la vacuna sí que protegeix de contraure al mateix temps la grip i la Covid-19.

 

No hi ha vacunes per a tots

Tenint en compte la situació actual i la falta de subministraments de vacuna contra la grip a les farmàcies, només hi haurà una via per rebre la vacuna: acudir als centres sanitaris. Però no totes les persones podran ser vacunades.

 

Es limitarà la vacuna als grups de risc. En concret als majors de seixanta-cinc anys, malalts crònics de qualsevol edat, personal sanitari, embarassades i treballadors de serveis públics essencials, amb o sense patologies prèvies i a aquells treballadors que tinguin cura de persones de risc.

 

El Govern i les comunitats s'han compromès a vacunar el 75% de les persones amb més de seixanta-cinc anys i als professionals sanitaris i sociosanitaris. A més, asseguren que més del 60% de les dones embarassades i de les persones amb condicions de risc també seran vacunades.

 

Solució per a qui no pertany a aquests grups

Els centres de salut privats sí que comptaran amb dosis de vacuna antigripal, per tant els que tinguin una assegurança mèdica privada o els funcionaris que pertanyin a Muface podran vacunar-se en els seus centres mèdics privats. Els Ajuntaments de les comunitats i les Diputacions se sumen a la causa i habiliten espais destinats a la vacunació contra la grip.

 

Els farmacèutics posen el crit al cel

Per la seva banda, les oficines de farmàcies han quedat al marge en la venda de la vacuna de la grip i de la campanya. Els farmacèutics, aclaparats, no entenen el perquè. «Hi ha molta gent gran a la qual aquest any li fa por anar a centre de salut per por a contagiar-se. Per a molts seria més fàcil anar a la farmàcia i fins i tot vacunar-se allà, com es va a fer aquest any en altres països europeus», assevera Natividad Calvente, directora d'Innovació i Formació del Consell General de Farmacèutics.

 

La tresorera del Consell de Farmacèutics també manifesta la seva queixa davant d'una situació en què els hospitals estan gairebé a la vora de l'ocupació total, els centres sanitaris col·lapsats i gairebé sense personal sanitari disponible al país.

 

«És difícil d'entendre que no es compti amb una infraestructura sanitària de primer nivell, la qual és la més accessible per a tots els ciutadans», al·lega la tresorera del Consell de Farmacèutics.