Imatge de l'edifici Botines de Lleó, obra d'Antoni Gaudí, durant l'estat d'alarma

Lleó i Palència, confinades a partir de demà

La Junta de Castella i Lleó ha anunciat aquest dilluns restriccions de mobilitat en aquestes dues capitals davant la negativa evolució de la pandèmia

La consellera de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó, Verónica Casado, ha anunciat que a partir d'aquest dimarts es decretaran mesures de restricció de la mobilitat davant l'evolució de la pandèmia de la Covid-19 als municipis de Lleó i Palència, inicialment per a un període de 14 dies. Entre les dues seran unes 200.000 persones les afectades, 120.000 a Lleó i 80.000 a Palència.

Així ho ha assenyalat Casado aquest dilluns en declaracions als mitjans de comunicació, recollides per Europa Press, en les quals ha precisat que les mesures afecten la mobilitat per sortir i entrar a tots dos municipis i que s'aplicaran a partir d'aquest dimarts, 6 d'octubre. De fet, els serveis jurídics de la Junta de Castella i Lleó es troben reunits per a determinar a partir de quina hora es decreta el tancament.

Mesures per protegir la salut

Les dues capitals castellanes superen els indicadors marcats pel Ministeri de Sanitat per a les ciutats de més de 100.000 habitants, tot i que Palència no supera aquesta xifra: més de 500 casos per 100.000 habitants, una taxa de positius superior al 10% en les proves PCR i una ocupació en les UCI d'un 35%.

La consellera de Salut ha recalcat que es tracta d'unes mesures de restricció «per a la protecció de la salut» i ha precisat que ja ha comunicat la decisió als alcaldes de totes dues ciutats, que es troben amb elevades dades d'incidència acumulada. Es dóna la circumstància que la capital palentina ja es trobava afectada des del passat 24 de setembre per mesures de contenció de la pandèmia, encara que sense restriccions en la mobilitat.

Més de 400 casos el diumenge

Castella i Lleó comptabilitza un total de 58.436 positius per coronavirus, 476 més que en l'última estadística, dels quals 113 han estat diagnosticats en la jornada anterior, segons dades ofertes aquest diumenge per la Conselleria de Sanitat. Les estadístiques registren, així mateix, 14 defuncions en hospitals, de manera que el total en aquest àmbit és de 2.364, mentre que les altes hospitalàries de pacients que van ingressar amb Covid-19 arriben a les 10.755, 23 més que en la jornada anterior.

Els brots actius actualment en el conjunt de la Comunitat són 361 —un més que en el darrer balanç— i el nombre total de casos de la Covid-19 vinculats a ells s'ha reduït fins als 3.075. Del total de brots notificats, 47 corresponen a Àvila, 45 a Burgos (un menys), 31 a Lleó (dos més), 38 a Palència (cinc menys), 46 a Salamanca (tres més), 42 a Segòvia (un més), 22 a Sòria (tres menys), 57 a Valladolid (un més) i 33 a Zamora (dos més).