Les farmàcies, en risc per la manca de vendes de productes estiuencs

Cremes solars, locions bronzejadores i repel·lents de mosquits suposen un 20% de la facturació els mesos d'estiu

Imatge d'arxiu d'una farmàcia
Les farmàcies preveuen una temporada d'estiu «nefasta» | CatalunyaDiari

Tot i l'elevada demanda de mascaretes i productes desinfectants a les farmàcies, aquests establiments també es troben en una situació de risc per la crisi del coronavirus. Ara, amb l'arribada de l'estiu, els farmacèutics preveuen una temporada «nefasta» pel que fa a la venda de productes com protectors solars, cremes hidratants o repel·lents de mosquits, cosa que pot afectar greument el sector. 

Caiguda en picat de les vendes

Segons informen en el mitjà Crònica Global, la venda d'aquests productes suposa al voltant d'un 20% de la facturació de les farmàcies a l'estiu, entre els mesos de maig i agost. Aquest any, però, els farmacèutics no es mostren gens optimistes davant d'aquesta situació, i manifesten que «ja hem perdut les campanyes de Setmana Santa, del pont de maig, i tot indica que el juny també serà nefast perquè no totes les províncies passaran de fase».

Alguns farmacèutics es queixen de què no han venut «ni una crema solar» aquest any, i és que aquest tipus de producte ja es fa servir els mesos previs a l'estiu. Segons informen des de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE), acostumen a ser els esportistes o els treballadors que fan les seves tasques a l'aire lliure els que més utilitzen aquests productes per protegir-se la pell. Des de la Federació manifesten que «amb el confinament, les activitats esportives han parat i els treballadors no han acudit als seus llocs de treball, per tant la venda de productes ha caigut en picat».

Pel que fa al subsector de les parafarmàcies, els productes per a la cura de la pell suposen un 60% de la facturació, un impacte de quasi 30 milions d'euros. Segons dades de la consultora Iqvia, les vendes d'aquests productes van augmentar un 6%, però aquest any també es troben sota amenaça. 

Sistema de compra

Les farmàcies fan les seves demandes de productes com protectors solars, locions bronzejadores o repel·lents de mosquits durant el mes de gener. Aquest any es va seguir el mateix procediment, abonant la quantitat corresponent al moment de fer la demanda o en terminis. Des del mes de març tots els productes van arribar a les farmàcies espanyoles, i ara es troben a les estanteries esperant que els clients els comprin. 

Competència amb els supermercats i el comerç electrònic

Segons manifestava la responsable d'una farmàcia espanyola, «si les vendes han caigut en picat en aquests productes, les poques que es produiran seran a través dels supermercats, perquè el preu és inferior». Aquests establiments venen aquests productes a un preu més barat, ja que els fabricants els ofereixen descomptes per les grans quantitats de stock que demanen. Segons Iqvia, les vendes de productes a través del comerç electrònic han augmentat un 54%, arribant a una quota de mercat de 187 milions


Comentaris

envia el comentari