Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Les votacions dels pressupostos participatius de Reus, en marxa

Els parcs infantils i les zones per a gossos acumulen la majoria de propostes | Es proposen millores urbanístiques arreu de la ciutat

Estand dels Pressupostos Participatius situat al Parc de Nadal de Reus
Estand dels Pressupostos Participatius situat al Parc de Nadal de Reus | TarragonaDigital.com

 

La segona edició dels pressupostos participatius de Reus arriben a la fase de votacions.  Ha començat avui mateix i s'allargarà fins al 28 de gener a través de la plataforma digital de participació. A més, però, s'habilitaran també punts de votació presencial arreu de la ciutat, ja sigui a través dels centres cívics o d'altres instal·lacions municipals, com el Parc de Nadal.

La dinàmica es manté com en la darrera edició, i s'han dividit els projectes en dues categories. De les 60 propostes rebudes, 35 han quedat catalogades com a 'Petits Projectes', és a dir, inversions que no superin els 50.000 euros de pressupost. Aquelles que suposen una partida d'entre 50.000 i 150.000 euros són etiquetades com a 'Grans Projectes', que enguany són 25.

Els grups proposants expliquen les idees a participants i tècnics
Els grups proposants expliquen les idees a participants i tècnics | Jordi Olària

 

De totes aquestes propostes, a través de la plataforma digital cada reusenc pot votar fins a quatre 'Petits Projectes' i dos 'Grans Projectes'. Enguany, quatre de les propostes finalistes s'han treballat als tallers de participació ciutadana que es van organitzar. Es tracta de la segona edició d'aquesta política que el govern veu com una eina per a fer pedagogia, i que entre finals del 2018 i principis del 2019 ha de veure com es fan realitat els projectes guanyadors de la primera edició.

Entre els que estan en marxa destaquen el Parc del Roquís, que ha de ser un espai d'oci i esbarjo familiar; l'arranjament del barranc del barri Montserrat; o la llargament reclamada reubicació del transformador del barri Immaculada.

L'skatepark de Reus en una imatge del mes de maig
L'skatepark de Reus en una imatge del mes de maig | Jordi Olària

 

Skatepark i Mas Carpa, propostes dels 'Grans Projectes'

Al capítol d'inversions entre 50.000 i 150.000 euros hi ha la proposta d'habilitar una zona d'esport a l'aire lliure i, en concret, per a la pràctica d'algunes modalitats de 'fitness', tot i que un segon projecte de la mateixa línia deixa aquesta proposta com una idea més oberta a satisfer les necessitats esportives en general. Sense finalitat específicament esportiva hi apareix, també, la millora, ampliació i connexió dels carrils bici de la ciutat i la creació de nous aparcaments per a bicicletes, una actuació que ja està prevista al Pla de la Bicicleta de Reus, i que en algunes zones ja s'ha executat.

Hi ha dos espais que aglutinen més d'una proposta, l'skatepark i la urbanització Mas Carpa. En el primer cas, els seus usuaris denuncien que actualment es troba descuidat i en procés de desmantellar-se. S'han agrupat fins a sis propostes en una de sola, ja que totes feien referència a la mateixa instal·lació. Es tracta, per tant, de tornar a dotar l'equipament de les rampes que s'han anat retirant —segons el govern municipal, s'han retirat les que estaven malmeses i eren perilloses— i no s'han substituït. A més, però, es reclama construir també un 'patinòdrom', una instal·lació equivalent a un velòdrom però pensada per als patinadors de velocitat.

Pel que fa a Mas Carpa, diverses propostes reclamen actuar a l'entrada des de la carretera de Tarragona per millorar-ne la seguretat i la visibilitat. La seguretat als passos de vianants també es podrà millorar si la proposta corresponent surt guanyadora. Sobre la taula hi ha el projecte d'instal·lar senyals acústics en aquests espais, començant per alguns dels més concorreguts, però amb la intenció que, si el govern hi aporta inversió econòmica, es pugui anar ampliant.

Parc infantil de Reus en una imatge d'arxiu
Parc infantil de Reus en una imatge d'arxiu | Miguel Cabrerizo

 

Els infants, protagonistes dels 'Petits Projectes'

En el capítol de 'Petits Projectes', el pes principal el tenen els infants i les mascotes. Per una banda hi ha una desena de projectes diferents relatius a la instal·lació, el manteniment o la millora de parcs infantils a la ciutat. Se'n proposen al carrer de Capafonts, al barri Fortuny; a la glorieta de Jaume II, al Mas Carpa; al carrer dels Garrofers, a la urbanització Aigüesverds; i a la plaça de Marià Manent, a Mas Iglesias.

Pel que fa a les millores, hi ha peticions per arranjar les zones de jocs infantils del carrer de Tivissa, el Parc del Trenet i el Parc de Sant Jordi. En el capítol de 'Grans Projectes' també es proposa millorar el parc infantil de la plaça d'Antoni Correig i Massó, entre el carrer de Mare Molas i el de l'alcalde Joan Bertran; i el de la plaça de la Cultura de la Pau.

També hi ha propostes que volen millorar el dia a dia dels infants amb discapacitats físiques o amb diversitat funcional des del punt de vista més ampli, com són els projectes per adaptar les escoles bressol de la ciutat a aquest perfil d'alumnes, o el projecte d'adaptació d'alguna entrada de l'escola Alberich i Casas. L'adaptació dels elements de joc també es proposa per a nadons més petits dels que actualment els utilitzen amb la instal·lació de gronxadors per a infants de menys edat.

Parc gossos Reus
Parc per a gossos de Reus | Miguel Cabrerizo

 

Els gossos comparteixen protagonisme dels pressupostos participatius

Pel que fa als gossos, en aquest mateix apartat, el dels 'Petits Projectes', s'hi compten fins a cinc actuacions relacionades, principalment, amb la creació o millora de parcs per a gossos. Es demana que se n'instal·li un a Mas Abelló i un altre a la cantonada del carrer de Mont-roig i l'avinguda de Riudoms. Aquest darrer, de fet, es proposa amb la voluntat que s'habilitin espais similars a prop dels parcs on tenen prohibida l'entrada.

Un altre projecte reclama, de fet, renovar la senyalització que prohibeix l'accés dels animals als jardins públics. Pel que fa al parc per a gossos de Mas Iglesias, es vol traslladar a l'altra banda del mas i millorar-ne l'equipament. Una darrera proposta en pro de tota la ciutadania però que té en especial consideració les seves mascotes és la col·locació de fonts d’aigua en parcs i places públiques de la ciutat, començant per la plaça Antoni Gaudí. El cas és que també contempla instal·lar abeuradors enganxats a aquestes fonts per tal que els animals puguin beure aigua.

La plaça de l'Estació de Reus es converteix en una zona Smart
La plaça de l'Estació de Reus es converteix en una zona Smart | Ajuntament de Reus

 

Millores urbanístiques i tecnologia als pressupostos

La resta de projectes són de temàtiques diverses. Són nombroses les propostes que reclamen millores urbanístiques i d'il·luminació a diversos carrers de la ciutat, per exemple. S'hi sumen idees com pintar de vermell i blanc els passos de vianants per millorar-ne la seguretat, o col·locar rajoles guia a voreres i passos de vianants per tal d'orientar les persones invidents, una mesura que ja es pren en les actuacions urbanístiques de l'Ajuntament.

Encara dins els 'Petits Projectes' hi figura, també, la instal·lació de zones de descans als Mercats de Reus que comptin amb wi-fi i endolls per carregar-hi els telèfons mòbilscom la que ja s'ha instal·lat a l'estació de trens de Reus. Una altra proposta vol instal·lar aparcaments per a patinets —elèctrics i no elèctrics— a la ciutat. En un àmbit diferent, es proposta tornar a instal·lar cistelles a les pistes de bàsquet que n'han perdut pel pas del temps i l'incivisme.

La Palma a Reus
La Palma a Reus | Miguel Cabrerizo

 

Les entitats de Reus, als pressupostos participatius

Als pressupostos participatius hi prenen part els ciutadans de Reus a títol individual, no les entitats de la ciutat. Amb tot, hi ha algunes propostes que les tenen com a protagonistes, com la de  crear un banc de recursos compartits entre elles que compti amb petits envelats, taules o pissarres i dels quals podrien disposar les associacions de Reus. En l'àmbit estrictament cultural, es proposa la creació d'un element festiu per a persones amb capacitats diverses com el que va incorporar Tarragona el mes de setembre passat.

Sense moure's del sector del Seguici Festiu, una altra proposta vol que s'adeqüi l'edifici del Vapor Vell, que actualment ja serveix per emmagatzemar els Elements Festius  de la ciutat. Els seus usuaris consideren que es podria millorar i, de fet, hi ha una ala de l'edifici que actualment no s'utilitza i que, si aquesta proposta és de les més votades, podria incorporar-se a l'equipament.

La Palma de Reus, com ja va passar l'any passat, sense èxit, torna a aparèixer als pressupostos participatius. El projecte fa referència a la sala polivalent, però també a l'espai exterior. A la sala s'hi volen instal·lar bombes de fred i calor, d'un equip de so i llums adequat, la sala de control pertinent, un projector i una pantalla; a la zona exterior, bancs i una font d'aigua.