Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals fumiguen contra els mosquits a Coria del Río (Sevilla)

La 'Febre del Nil' continua expandint-se: Extremadura confirma el seu primer brot

El govern extremeny ha notificat dos casos positius en cavalls a la província de Badajoz

Professionals fumiguen contra els mosquits a Coria del Río (Sevilla)
Extremadura ha detectat els dos primers casos positius de la febre del Nil. | Europa Press

La Direcció General d'Agricultura i Ramaderia de la Junta d'Extremadura ha comunicat a la Xarxa d'Alerta Sanitària Veterinària (RASVE) del Ministeri d'Agricultura Pesca i Alimentació dos casos positius de febre de la vall del Nil en cavalls, a les localitats de Guareña i Santa Amalia, a la província de Badajoz. En concret, el passat 31 d'agost, els serveis oficials veterinaris van recollir mostres de dos cavalls a les localitats de Santa Amalia i Guareña després que els veterinaris d'aquestes explotacions comuniquessin que mostraven signes compatibles amb la malaltia.

Després de l'anàlisi posterior al Laboratori d'Algete, designat laboratori de referència nacional d'aquesta malaltia, s'ha confirmat el positiu en tots dos equins, que suposen els dos primers casos confirmats a Extremadura durant aquest 2020. Ara mateix, tots dos cavalls estan en tractament dels símptomes que pateixen, segons informa la Junta d'Extremadura en nota de premsa.

El virus s'expandeix

La febre de la vall del Nil és una malaltia vírica, endèmica a Àfrica, que afecta fonamentalment ocells, encara que també pot afectar mamífers com els cavalls i els humans. En aquest sentit, les aus són reservori de la malaltia, que es pot transmetre a través de picades de mosquit. Tot i això, no hi ha transmissió entre humans ni entre cavalls, ni entre humans i cavalls.

El quadre en mamífers és habitualment asimptomàtic, però també pot cursar de manera greu provocant encefalomielitis, com està ocorrent en alguns casos enguany a Andalusia, assenyala l'Executiu regional, que afegeix que el pas d'ocells migradors pels aiguamolls d'Andalusia i Extremadura és un factor de risc per a aquesta malaltia. Així, la transmissió al cavall o a l'home es produeix per la picada d'un mosquit del gènere Culex que prèviament ha picat a un ocell infectat.

Davant aquesta situació, es recomana als propietaris dels cavalls la desinsectació i neteja de les instal·lacions i l'aplicació de repel·lents contra els insectes als animals, així com mantenir-los tancats i protegits en les hores de major activitat dels mosquits. En aquest sentit, també es recorda que existeixen vacunes contra aquesta malaltia que ajuden a controlar la malaltia en els equins.