Diverses persones, unaasseguda en una terrassa, a Castelldefels

El sector de l'oci, en caiguda lliure: «La situació de la gran majoria d'empresaris és dramàtica»

La patronal Fecasarm avisa que, si l'Administració no intervé d'urgència, el 80% dels locals tancaran

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha alertat d'un augment dels preconcursos de creditors i demandes de desnonament en els establiments d'oci nocturn per la impossibilitat de treballar i la «manca» d'ajudes de l'administració.

Davant aquesta situació, «molts empresaris» del sector s'han acollit a la possibilitat de presentar un preconcurs de creditors abans del 30 de setembre i «la gran majoria» presentaran la sol·licitud d'un concurs voluntari de creditors abans del 31 de desembre. La patronal ha advertit que el 50% dels locals de restauració i el 80% dels locals de l'oci nocturn tancaran abans de finals d'anys si no reben ajudes de manera «imminent».

«La situació de la gran majoria dels empresaris del sector és dramàtica, ja que han finalitzat la temporada sense haver pogut facturar o sense haver-ho fet amb unes mínimes condicions, pel que es veuen abocats a presentar un concurs de creditors. El responsable màxim d'aquesta dramàtica situació serà l'administració, que va decidir tancar els locals o limitar-los l'horari dràsticament sense abans haver aprovat un pla d'ajudes», ha lamentat el secretari general i cap dels serveis jurídics de l'entitat, Joaquim Boadas.


La patronal reclama solucions urgents i diu que vol ser «part de la solució»

La patronal ha reiterat a les administracions la necessitat d'aprovar «urgentment» un pla d'ajudes per al sector. A l'espera de les ajudes reclamades, la Fecasarm s'ha adherit a la Plataforma d'Empresaris Afectats per la Covid-19 (Peacovid-19) i està assessorant els empresaris associats per preparar reclamacions de responsabilitat patrimonial contra les administracions «atès que cap d'elles ha aprovat cap ajuda malgrat haver-los prohibit treballar».«Ens sentim totalment abandonats i menystinguts, sense poder treballar i sense cap ajuda, amb milers d'empreses del sector en situació d'insolvència i 150.000 llocs de treball penjant d'un fil mentre les festes il·legals i els 'botellons' se segueixen celebrant i els contagis no s'aturen», ha assegurat el president de la patronal, David López.Fecasarm ha advertit també d'un augment dels contagis en aquest tipus de festes i ha reivindicat l'oci nocturn com una «part de la solució». La patronal traslladarà una queixa d'aquesta situació al secretari de Salut pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, en una reunió aquest dimarts.