Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Terratrèmols, huracans o els impactes de meteorits segueixen el mateix patró matemàtic

Així ho confirma un estudi dut a terme per la UAB i el Centre de Recerca Matemàtica que ha analitzat el comportament de diversos fenòmens naturals perillosos

Imatge aèria d'una carretera destruïda pel terratrèmol a Alaska | Marc Lester

 

Investigadors del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han analitzat diversos fenòmens naturals perillosos i catastròfics que tenen lloc al nostre planeta i la conclusió és que molts d’ells segueixen el mateix patró matemàtic. Alguns d’aquests fenòmens són, per exemple, els huracans, els terratrèmols, les pluges torrencials o l’impacte de meteorits. 

Concretament, els experts han descrit matemàticament amb més precisió que mai la freqüència d’aquests fenòmens en funció de la seva mida a partir de noves eines estadístiques. Tots els casos esmentats anteriorment es poden descriure amb la mateixa llei matemàtica, mentre que altres fenòmens seguirien una llei diferent, com ara els incendis forestals o els esfondraments de terrenys.

De la mà dels investigadors Álvaro Corral (CRM) i Álvaro González (Departament de Matemàtiques de la UAB), s’han analitzat dades de milers d’episodis de diferent intensitat d’aquests fenòmens i s’ha aconseguit descriure amb una mateixa tècnica matemàtica les funcions que relacionen la freqüència d’aquests fenòmens amb el valor de la seva magnitud o grandària. 

Imatge de l'huracà Florence vist des de l'espai
Imatge de l'huracà Florence vist des de l'espai | NASA

 

La llei de la potència, un patró comú entre molts fenòmens

Segons l’estudi, publicat a la revista ‘Earth and Space Science’,la majoria d’aquests fenòmens severs segueixen l’anomenada llei de potència, segons la qual els esdeveniments són cada vegada més abundants com més petits són, sense tenir una mida ‘normal’. Segons els experts, si s’analitzen a fons aquestes situacions i la seva magnitud, es pot fer un càlcul aproximat sobre cada quant temps tenen lloc. Com més gran és la capacitat de devastació d’un fenomen, menor és la freqüència amb què esdevenen. Per exemple, pocs terratrèmols són devastadors, però els de menor magnitud apareixen sovint.

Els investigadors creuen que és important saber que fenòmens naturals tan diversos segueixin la mateixa llei de potència. «Gràcies a aquest estudi es podran millorar les estimacions de risc d'esdeveniments catastròfics  en diferents zones del món, segons el registre històric de cada regió», ha afirmat Corral en un comunicat emès per la UAB.

«Hi ha interpretacions que expliquen que això (que els fenòmens segueixin la llei de potència) succeeix sempre que el fenomen esdevingui seguint un comportament anomenat 'en allau', alliberant ràpidament energia que s'ha anat acumulant al llarg del temps, però encara queda molt per investigar en aquest terreny», afegeix Corral.

Incendi Capellades
Imatge del recent incendi a Capellades | Twitter (@MiquelBuch)

 

Les excepcions que confirmen la regla

Però ni molt menys tots els fenòmens naturals segueixen aquest patró, tot i que sí que ho fan la majoria. En el cas dels incendis forestals, es contempla el fet que es poden tractar d’ ‘allaus’ d’alliberament sobtat d’energia fruit de l’acumulació prèvia de biomassa. Els esfondraments de terrenys també segueixen una llei diferent. 

Els autors del treball asseguren que aquestes dades contradiuen investigacions prèvies i que són necessaris millors models físics per explicar les magnituds que assoleixen aquests processos. En tot cas, la informació sobre la freqüència i intensitat dels fenòmens és molt important a l’hora de calcular els riscos associats. 

També et pot interessar...