Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón en una roda de premsa amb camisa blanca i escrivint amb un bolígraf

Simón no es mossega la llengua: aclareix si Espanya necessita o no el confinament total

Simón considera que la tercera onada, la vigent, és més similar a la segona que a la primera

Fernando Simón en una roda de premsa amb camisa blanca i escrivint amb un bolígraf
Simón considera que no és necessari, per al moment, un confinament domiciliari | cedida

La situació de la pandèmia a Espanya empitjora cada dia i les dades auguren que el pitjor encara no ha arribat. Amb els contagis a nivells altíssims i diverses comunitats a la vora del col·lapse hospitalari, moltes són les veus que demanen un confinament domiciliari ja, alguna cosa que no està emparat per l'actual estat d'alarma aprovat per l'Executiu Central fins al maig de l'any passat. És a dir, en cas que es volgués, l'executiu hauria de redactar un altre estat d'alarma diferent.

L'increment de contagis no ha fet més que pujar gradualment des de novembre, i el pitjor sembla que està per arribar, perquè falta que es manifestin els contagis sorgits arran de les festes de Nadal, tal com esperen els experts.

Un informe avançat pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya calcula que s'arribaria al pic d'aquesta tercera onada entre el 4 i el 10 de febrer, per la qual cosa, fins aleshores, les dades empitjoraran.

Simón no veu necessari el confinament domiciliari

És per això que diverses comunitats autònomes han sol·licitat al govern central el confinament domiciliari, perquè aquest no pot ser decretat per les autonomies. Segons el document aprovat d'estat d'alarma, les comunitats autònomes només tenen potestat d'aplicar tancaments perimetrals de localitats, tancament d'establiments, o ampliacions de toc de queda, però no el confinament domiciliari.

Arran de les peticions, Fernando Simón ha reaparegut en roda de premsa per a descartar un confinament domiciliari, argumentant que estem en una situació molt per sota de la primera onada, i més similar a la segona, que no va requerir confinament.

«No estem en una situació similar a la de la primera onada, crec que podem aconseguir controlar aquesta tercera onada sense necessitat d'un confinament domiciliari estricte com va ocórrer al març. Si ens fixem en les dades, la segona onada va ser més important que la primera. Estem en dades pròximes a aquesta segona onada, quan no va haver-hi confinament domiciliari. Durant la primera onada va ser molt superior, però no es notificaven tants casos», ha assegurat.

Així i tot, ha reconegut que les setmanes pròximes seran molt dures, i que tindrem tres setmanes d'ascens dels contagis i la saturació d'UCI augmentarà: «Hem de tractar de descendir de pressa, i si no som conscients podem allargar les males setmanes dues més».

Simón també ha culpat de les males dades a les recents festes nadalenques: «Hem passat unes vacances millor del que hauríem d'haver fet i ara estem observant les conseqüències. Des de desembre tenim un increment de casos clar. A mesura que els contagis augmenten, les infeccions creixen en tots els àmbits de la població. També en les residències. Les festes i les ganes que els més grans estiguin amb nosaltres també poden haver influït, però no tenim un motiu clar».

Actualment a Espanya, la incidència acumulada se situa en els 435 contagis per cada 100.000 habitants, i l'ocupació d'UCI se situa en el 26%, encara que moltes comunitats autònomes estan en nivells al voltant al 35%, com per exemple Catalunya, Comunitat Valenciana i Madrid.

Les vacunes, la gran esperança

Mentrestant, tothom confia que s'acceleri el ritme de vacunació com a única esperança per a controlar la pandèmia, i és que la lentitud en l'administració de la vacuna està sent molt criticada. De moment, només s'han subministrat el 54,6% de les dosis de les vacunes rebudes per les comunitats autònomes.

Encara que Simón ha atribuït la lentitud de la vacunació a les festes nadalenques, perquè no hi havia tant de personal, confia que ara que ha tornat la normalitat, el ritme de vacunació s'acceleri «Hi ha variació en la diferència de vacunació per CCAA. Però és normal, perquè on hi ha més dispersió hauria de ser més difícil. No obstant això, en estar treballant amb residències, és diferent. Les diferències s'aniran anivellant quan aquesta setmana comenci a reprendre's la vida rutinària i laboral», ha conclòs.