El responsable de Sanitat, Fernando Simón, durant la roda de premsa informant sobre l'evolució del coronavirus 22 de maig del 2020.

Fernando Simón admet que amb la situació actual no seria necessari un estat d'alarma

Simón ha admès que l'efecte esperat d'augment de contagis de la covid-19 després de la Setmana Santa «no s'està produint»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha admès aquest dilluns que l'efecte esperat d'augment de contagis de la covid-19 després de la Setmana Santa «no s'està produint». Simón ho ha dit apel·lant a la cautela i demanant corroborar l'afirmació amb les dades dels pròxims dies. El portaveu del Ministeri de Sanitat també s'ha referit a l'anunci del ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá, segons el qual les mútues laborals podran vacunar contra la covid si les autonomies ho volen. Simón ha subratllat que el fet que aquest actor pugui intervenir en la vacunació no implica cap tipus de canvi en l'estratègia pactada sobre l'ordre en què la població ha de rebre els vaccins.

El màxim responsable del CCAES també s'ha referit a l'estat d'alarma, que està previst que acabi el 9 de maig. Simón ha recordat que les Comunitats Autònomes continuaran tenint marge de maniobra per aplicar restriccions i, sobretot, ha demanat «no confondre que l'eliminació d'una mesura vulgui dir eliminar-les totes».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

També ha augurat que d'aquí al 9 de maig la situació serà «més favorable», tot subratllant que, en aquests moments, hi ha entre un 15 i un 20% de la població que ha passat la malaltia, a la qual s'ha d'afegir el 20% que ha rebut almenys una dosi d'una de les vacunes aprovades per l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès).

Per això ha afirmat que «ara mateix, amb la situació que observem, no seria necessari l'estat d'alarma», tot i que ha advertit que aquesta afirmació caldrà corroborar-la «amb el que vagi passant els pròxims dies».

Baixen a 183 els hospitalitzats per covid-19 a Ponent

Les persones ingressades amb covid-19 als hospitals públics i privats de la Regió Sanitària de Lleida han baixat a 183 aquest dimarts, vuit menys que dilluns. En canvi, segons informa el Departament de Salut, pel que fa a les UCI, els pacients crítics pel virus han pujat fins als 43, dos més que el dia anterior. Per centres, l'Arnau de Vilanova té 117 hospitalitzats per la covid-19, dels quals 84 a planta i 33 a l'UCI; el Santa Maria amb 23, dels quals 17 a planta i 6 a l'UCI, i els hospitals privats tenen 43 hospitalitzats per coronavirus, dels quals 39 a planta i 4 a l'UCI. L'Hotel Salut Nastasi continua sense cap ingressat per covid-19.