Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de Fernando Simón

Fernando Simón fa l'anunci més esperat: «En les pròximes setmanes»

Fernando Simón parla clar sobre el que passarà d'aquí poc a Espanya

Fernando Simón va ser un dels experts del Govern que durant el primer tram de la pandèmia es va encarregar d'explicar-nos com evolucionava la covid.

El saragossà va ser focus de les crítiques molts cops per les seves desencertades prediccions sobre l'avenç de la covid a Espanya. Finalment, va acabar deixant de ser la cara visible del Ministeri de Sanitat i des de l'arribada de Carolina Darias, les seves aparicions van ser testimonials.

Actualment, el director del CCAES, a més de continuar treballant en aquest organisme fora del focus mediàtic, aprofita per acudir a jornades o esdeveniments per opinar sobre la pandèmia.

Fernando Simón
Fernando Simón va deixar de ser el portaveu del Govern per parlar sobre la pandèmia | Europa Press

Parlant sobre com s'ha gestionat la pandèmia a Espanya, l'epidemiòleg ha destacat que, malgrat que algunes coses es podien haver fet millor, «el fet cert» és que aquesta s'ha gestionat «relativament bé».

El que passarà a Espanya «en les pròximes setmanes», segons Fernando Simón

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries explicava que estem propers a una transició a les mesures covid. «La nostra aproximació a l'epidèmia canviarà probablement les pròximes setmanes». Així s'ha expressat durant un fòrum sobre la covid organitzat per l'Ajuntament de Granada.

Simón ha valorat les dades de persones vacunades que hi ha a Espanya avui. Aquest ha assenyalat el percentatge elevat de vacunats a Espanya, ja que recordem que el 81% de la població té la pauta completa. A més, més del 70% de persones més grans de 40 anys ha rebut la dosi de reforç.

Pla de perfil de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries
Fernando Simón aclareix què passarà a Espanya a les pròximes setmanes | Europa Press

Amb aquestes dades tan esperançadores, sumades a la millora dels indicadors epidemiològics, Fernando Simón ha considerat que caldrà «acceptar cert nivell de transmissió a la comunitat». Alhora, l'expert saragossà ha dit que afirma això «sempre que siguin casos lleus o asimptomàtics».

«No ens hem de preocupar perquè un nen de 10 anys tingui mocs»

El director del CCAES ha assenyalat que caldrà posar el focus en els casos més greus. «No ens hem de preocupar perquè un nen de 10 anys tingui mocs. Això passa cada any amb altres malalties», ha opinat.

Una nena petita amb mascareta
El problema no és que els nens tinguin mocs, segons el director del CCAES | Pexels (Tima)

L'important en aquests moments seran, entre altres aspectes, «les persones grans» que es contagiïn i tinguin algun risc de vulnerabilitat, com la immunodepressió. I és que podrien acabar perdent la vida al pitjor dels casos.

Pel que fa als canvis en les restriccions es faran «de manera progressiva», apunta Simón. Sobre l'actual incidència acumulada a 14 dies a Espanya, ha advertit que encara són altes. La incidència a 14 dies se situa en 1566 casos per cada 100.000 habitants i a set dies està en 569, malgrat que totes dues en clar descens.

«Hi ha probabilitat que entrin casos importats»

Pel que fa als hospitalitzats, ingressats a UCI i morts, Simón ha posat de manifest que «van descendint a poc a poc». L'expert del CCAES ha afirmat que serà una bona notícia per als canvis que vindran quan aquests mesuradors estiguin més controlats: «Potser és en una o dues setmanes», ha dit.

Persones amb mascaretes i equipatge
Fernando Simón creu que podrien entrar casos importats de països amb baix percentatge de vacunació | Europa Press

Aquesta transició, segons l'epidemiòleg, s'haurà d'analitzar conjuntament amb la resta de països europeus. En aquest camí, ha apuntat que caldrà acceptar els països que no tenen altes taxes de vacunació. Estem parlant de Romania i Bulgària, amb un 41% i 29% respectivament de població amb la pauta completa, segons les estadístiques de Our World in Data.

«No suposarà un problema greu, però hi ha probabilitat que entrin casos importats». Per això, ha valorat que serà vital comprovar que «no tinguin una variant d'alt risc».