El director del CCAES, Fernando Simón, alertava dilluns del perill que la nova onada de contagis afecti persones de més edat

Simón assenyala les aglomeracions i l'oci nocturn per l’augment de contagis

El director del CCAES alertava, dilluns, del «risc important» d'ingressos hospitalaris i morts entre les persones de més edat | Simón destacava el «risc de superdisseminació» de les trobades nocturnes

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit aquest dilluns del perill que es produeixin ingressos hospitalaris i morts entre les persones de més edat vacunades però no immunitzades. Simón parlava de «risc important» si els contagis de Covid-19 segueixen augmentant, encara que els casos serien «nombres petits».

En aquest sentit, Simón assegurava que les dades del cap de setmana «no són gens bones». S'han notificat, a tot l'Estat espanyol, 32.607 casos de Covid-19, el triple que el passat cap de setmana –10.179–. En paral·lel, l'edat mitjana dels contagiats en l'àmbit estatal és d'entre trenta i trenta-cinc anys, mentre que a Catalunya frega els vint-i-cinc.

Malgrat aquest augment de contagis, Simón celebrava que l'ocupació hospitalària és «encara acceptable», de manera que el sistema seria capaç de respondre a un increment superior de contagis. «Els increments no estan reflectint un augment en els paràmetres de gravetat. Ara mateix estem en una situació complicada quant a la transmissió però almenys no s'està reflectint encara», argumentava.

Simón assenyala a les aglomeracions nocturnes

Tot i això, Simón no va dubtar en atribuir certes responsabilitats del repunt de contagis. Va assenyalar les aglomeracions nocturnes de moltes persones, especialment joves. «Tots hem vist aglomeracions massives sense distància ni mascareta», apuntava, però destacava que els contagis massius podien estar relacionats amb esdeveniments concrets, sobretot en espais interiors.

D’aquesta manera, Simón apuntava tant a les trobades nocturnes en locals d'oci nocturn com als 'botellons' en exteriors. Tant uns com altres, segons el responsable públic, tenen «risc de superdisseminació, i si no es respecten les distàncies o les mesures de seguretat com la mascareta, encara més; i si són en espais interiors, encara més», assegurava, rotund, Simón. I afegia: «I si s’hi reuneixen persones de diferents regions o de diferents països, amb diferents situacions epidemiològiques i de vacunació, doncs encara més».

Tot i això, Simón va evitar entrar en la conveniència o no de tornar a tancar l’oci nocturn, encara que entén que les comunitats autònomes s’ho estiguin plantejant. «L’oci nocturn ha patit molt», assegurava, per la qual cosa «hem d’evitar que segueixin patint». Però reiterava que «els àmbits en què es transmet el virus també són clars», motiu que, segons ell, justifica que algunes comunitats es plantegin un possible tancament.

Els contagis entre els no vacunats poden arribar als no immunitzats

Simón insistia, sobre aquest tema, que «com més gran sigui la transmissió en grups no vacunats, més possibilitats hi ha que persones vacunades no immunitzades entrin en contacte amb el virus i es puguin tenir alguns quadres més greus». En aquest sentit, l'epidemiòleg demanava als joves, fonamentalment, «un esforç més gran que el de la resta de la població, o almenys molt més llarg».