Cadires recollides a la terrassa d'un bar

Primeres restriccions a bars i restaurants a Espanya per la cinquena onada

Algunes regions tornen a imposar limitacions després de l'augment de casos de coronavirus

El creixement notable de la incidència acumulada a Espanya els últims dies ha fet que algunes comunitats autònomes hagin pres mesures. Algunes han imposat certes limitacions a l'oci nocturn i d'altres han tancat perimetralment alguns municipis (Malpartida de Plasencia i Torrejoncillo, a Extremadura).

Espanya ha registrat 32.607 nous contagis el cap de setmana. La incidència acumulada puja a 204,16 casos per cada 100.000 habitants durant els últims catorze dies. Al grup de 20 a 29 anys es notifiquen 640 positius per cada 100.000 persones i de 12 a 19 anys són 584 infectats.

Les comunitats autònomes prenen mesures de caràcter urgent

A més de les mesures esmentades a Extremadura, Cantàbria va tancar des de divendres l'oci nocturn en setze municipis. La situació a la comunitat del nord d'Espanya està descontrolada, cosa que preocupa molt el seu president, Miguel Ángel Revilla.

Al seu torn, Navarra ha avançat l'horari de tancament de les discoteques a partir de dimecres. Per part de les Balears, el govern regional ha augmentat les limitacions d'aforament a bars i restaurants de Magaluf i Sant Antoni de Portmany.

Andalusia

El comitè d'experts de l'Executiu andalús per la covid-19 es reunirà aquesta tarda per a parlar de la continuïtat de les restriccions vigents. Aquestes mesures van entrar en vigor després del final de l'estat d'alarma el 9 de maig.

Ara, el govern andalús pensa adoptar altres mesures de més calat pel fet que la taxa d'incidència de la covid ha crescut els últims dies. Ha augmentat 11 punts en 48 hores i aquest dilluns s'ha situat a 192 casos per cada 100.000 habitants.

Castella-la Manxa

El govern de Castella-la Manxa ha rebutjat «ara per ara» prendre noves restriccions contra la covid. Això és a causa que la incidència a la regió està «a molta distància» d'altres comunitats autònomes que estan prenent aquest tipus de mesures.

Cantàbria

Preocupació a Cantàbria per la situació actual, amb una taxa que està disparada entre els joves de 20 a 29 anys. La regió va tancar divendres passat els locals d'oci nocturn als 16 municipis amb nivell de risc mitjà per covid. Un d'ells va ser Santander, per culpa dels nombrosos brots actius vinculats a aquests locals.

Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana seguirà molt de prop l'evolució de la pandèmia aquesta setmana abans de decidir noves mesures. Segons el president de la Generalitat, Ximo Puig, «es prendran de manera contundent, com sempre».

 

Navarra

El Govern de Navarra ha pres la decisió d'aprovar pel procediment d'urgència una ordre foral. Així les coses, avança el tancament de les discoteques i dels bars especials a causa de l'increment de casos de covid-19 dels últims dies.

La nova ordre foral començarà a les dotze de la nit de dimecres 7 de juliol, amb vigència de quinze dies. Així, suposarà que les discoteques i els bars especials hauran de tancar a la una de la matinada. Fins ara, les discoteques podien tancar a les quatre i els bars especials a les dues.

Extremadura

La Junta d'Extremadura, a més de tancar perimetralment els municipis de Malpartida de Plasencia i Torrejoncillo, ha decidit que adoptarà mesures més restrictives en funció de la «presència greu de la malaltia i de la incidència» a la regió.

Balears

El govern balear ahir va executar una continuïtat de les limitacions d'aforament als bars i restaurants de dues localitats amb l'objectiu de frenar la pandèmia. Una d'elles és Magaluf, a Mallorca, i l'altra és Sant Antoni de Portmany, a Eivissa.