Fernando Simón, portaveu del govern d'Espanya durant la pandèmia i director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha fet públic aquest dijous les dades sobre l'actual situació de la pandèmia del coronavirus a Espanya, que ha registrat en les últimes 24 hores un total de 4.595 positius i fins a 325 morts per Covid.
Malgrat el nombre elevat de morts registrats en el dia d'ahir, la tendència general en les últimes setmanes és que continuen descendint els contagis al nostre país. Aquest dijous 10 de desembre, a Espanya la incidència acumulada és de 188 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, la més baixa dels països de la Unió Europea, com ha comunicat Fernando Simón en la seva habitual compareixença en Moncloa.
«L'evolució a Espanya segueix la mateixa tendència que observem la setmana passada. Estem en una fase de descens, estem ara mateix en una situació de risc alt, però la tendència va descendint. Això no ens ha d'enganyar, no estem en una bona situació. 188 casos per 100.000 habitants en 14 dies, continuen sent xifres molt elevades que no ens permeten relaxar-nos», ha apuntat aquest dijous Simón.
? TV en DIRECTO | Fernando Simón: “Estamos en una fase de descenso. La situación es de riesgo alto, pero la tendencia va descendiendo. Esto no nos tiene que engañar. No estamos en una buena situación" https://t.co/wjqMunrfqbpic.twitter.com/yqs3uyV2WA
— EL PAÍS (@el_pais) December 10, 2020
La preocupació del director del CCAES per la temuda tercera onada
A poc menys de dues setmanes de l'arribada del Nadal, al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, li deixa molt preocupat la possible arribada de la tercera onada el mes de gener. L'aspecte més important d'aquest negre escenari radica en el moment que va donar inici la segona onada a Espanya: «Nosaltres la comencem abans que altres països europeus i també l'estem controlant abans». Encara que al principi pot semblar un aspecte positiu, no ho és tant, com va explicar ahir el director del CCAES.
«Si arribem a nivells baixos pròximament serà molt difícil mantenir-los molt temps tan baixos tenint pel mig les festes de Nadal i sense haver començat encara la campanya de vacunació de forma generalitzada». Des del ministeri de Sanitat s'ha llançat el missatge que les primeres vacunes s'administraran al gener, encara que només les rebran una part molt petita de la població espanyola.
A més, l'epidemiòleg aragonès ha donat les claus sobre aquesta tercera onada en relació a Europa: «La probabilitat de començar la tercera onada a Espanya és un risc que tenim i podem veure, mentre altres països que van amb la segona onada més endarrerida pot ser que solapin l'arrencada d'aquesta tercera amb la seva campanya de vacunació», circumstància que podria fer parar el seu creixement.
Simón explica si compten ja amb una estratègia de vacunació a Espanya
El director del CCAES també es va referir ahir a l'estratègia de vacunació que seguirà Espanya: «Encara està en procés de determinar-se. Alguns criteris ja estan pràcticament acordats però hi ha uns altres que encara no es poden decidir. Depèn de la vacuna i també està subjecte al procés de vacunació, ja que les dosis poden variar», va afirmar. «El Ministeri, quan tingui les xifres detallades exactes, les distribuirà en funció dels criteris prioritaris. La distribució poblacional serà prioritària perquè no queda una altra alternativa», ha explicat.
«Pel que fa a l'administració o no de la vacuna en al·lèrgics, dependrem de les indicacions de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). Una vegada que es tingui tota la informació disponible, es valorarà si s'ha d'administrar en algun grup que podria suposar risc (com els al·lèrgics). Cal tenir una mica de paciència, però és la EMA la que ha de decidir», va assenyalar l'epidemiòleg i portaveu del ministeri de Sanitat durant la pandèmia.