Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una usuària del SOC sol·licita informació a un dels treballadors

Treballadors al límit: dos hotels catalans acomiaden la totalitat de la seva plantilla

Si bé un dels establiments està negociant amb els afectats, l'altre ha tancat la porta a qualsevol diàleg

Imatge d'una usuària del SOC sol·licita informació a un dels treballadors
Els treballadors s'han concentrat per protestar contra la decisió d'acomiadar-los | ACN

Una cinquantena de treballadors dels hotels Monterey i Roger de Flor de Lloret de Mar, a la comarca de la Selva, s'han concentrat aquest divendres al matí per protestar contra els acomiadaments que vol fer la direcció de tota la plantilla. En el cas de l'hotel Monterey, els membres del comitè d'empresa estan negociant que la direcció es quedi amb una part dels vuitanta treballadors que té.

Per altra banda, la direcció del Roger de Flor ja ha comunicat als 28 treballadors que prescindeix dels seus serveis. Els serveis jurídics de CCOO ja estan estudiant aquest cas, ja que segons els portaveus sindicals, no hi ha hagut «cap negociació» amb el comitè d'empresa, malgrat que a la carta enviada a la plantilla la direcció afirma que sí.

Els dos hotels prescindeixen de la totalitat de la plantilla de treballadors

Els treballadors dels hotels Monterey i Roger de Flor de Lloret de Mar (Selva) han sortit al carrer aquest divendres al matí per protestar en contra dels acomiadaments que planteja la direcció de cada empresa. Els dos establiments han comunicat la decisió de prescindir de tota la plantilla, que consta de 80 treballadors en el cas del Monterey i 28 en el de Roger de Flor.
 

Una cinquantena de treballadors s'ha concentrat davant de la porta de l'hotel Monterey, que hi ha al costat del casino del municipi. Els treballadors portaven una pancarta en què exigien que s'aturessin els acomiadaments en el món de l'hostaleria. El portaveu del sector serveis de CCOO a Girona, Antonio Ferro, ha avançat que aquest divendres al migdia es reuneixen amb la direcció de l'hotel Monterey per poder negociar que no es faci fora a tots els treballadors. «Creiem que es pot buscar algun tipus d'acord», ha afirmat Ferro.



El sindicat ha apuntat que habitualment hi ha 42 treballadors que hi treballen durant tot l'any, mentre que els 38 restants són fixes discontinus i estan contractats uns deu mesos, en funció de la temporada. Per això Ferro creu que l'hotel «necessita un mínim de plantilla» perquè s'encarregui del manteniment i aconseguir que «l'hotel tingui viabilitat» mentre no arriba la temporada d'estiu.



La situació del Monterey, però, és complicada ja que aquest estiu no ha obert. Les restriccions en la mobilitat i les baixes previsions turístiques van portar a l'empresa a descartar obrir el negoci durant l'estiu per estalviar-se possibles pèrdues i han mantingut a tota la plantilla amb un ERTO. Ara, la direcció ha plantejat fer-los fora a tots. Tot i això, Ferro creu que  «independentment del canvi de model» que plantegi l'empresa, «el treballador és necessari». Per això demanen a la direcció que mantingui un mínim de treballadors en plantilla.

Un dels hotels tanca la porta a qualsevol negociació en una carta d'acomiadament

En una situació diferent hi ha els 28 treballadors de l'hotel Roger de Flor, que també està a Lloret de Mar. En aquest cas, la plantilla va rebre entre aquest dijous i el divendres una carta amb l'acomiadament. En aquesta carta també hi adjuntaven un document assegurant que donaven per trencades les negociacions amb el comitè d'empresa. Tot i això, Antonio Ferro ha afirmat que mai han negociat res amb la direcció de l'hotel.
 

Per aquest mateix motiu, des de CCOO ja han portat el cas al gabinet jurídic per tal que aquest prengui les mesures pertinents. El secretari general de la federació del sector de serveis de CCOO a Girona, Josep Maria Montalban, ha avançat que «haurà de ser l'autoritat laboral» qui determini el futur de la situació dels treballadors.



En aquest sentit, Montalban reafirma que «no s'ha produït cap mena de negociació» amb la direcció i com a prova d'això «no hi ha cap acta» de reunions entre els representants sindicals i l'empresa. Per això creu que el cas podria acabar als jutjats i que sigui la justícia «qui determini si s'ha actuat conforme la llei, que està clar que no», ha afegit el secretari general.



Josep Maria Montalban ha afirmat que el cas de l'hotel Roger de Flor és «pràcticament un cas de pirateria». Antonio Ferro ha lamentat que l'empresa els «enviï a Fogassa» sense pagar-los el que queda pendent del mes de març i sense negociar com es compensen les vacances que encara tenen pendent. A més, aquest últim hotel sí que ha obert l'estiu i ha registrat «unes ocupacions excel·lents», segons el portaveu sindical.


El secretari general de la federació del sector de serveis de CCOO a Girona, Josep Maria Montalban, ha assegurat que els casos d'aquests dos hotels no és comparable amb la resta d'empreses del món de l'hostaleria. Montalban ha afirmat que en la majoria de casos, els empresaris han pactat com es compensaven les vacances i els ERTO amb la plantilla per superar la crisi generada per la pandèmia.

Per això, Montalban creu que es tracta de dos casos que «aprofiten la situació» per «desprendre's del capital humà» i «generar incertesa» entre els treballadors.