Fernando Simón, de negre, assenyalant amb els dits cap a l'esquerra da la imatge

Fernando Simón confirma quan podria acabar la pandèmia a Espanya

Simón ha insistit que el perill actual a Espanya són els casos importats

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que la transmissió comunitària «sense control» s'està reduint «setmana rere setmana» a  Espanya, tot i que ha avisat quela pandèmia «no està a prop d'acabar».

«L'epidèmia no s'ha acabat. Hem de tenir molta cura amb el que ha passat a Espanya, perquè encara tenim moltes cosetes, poques, però les tenim. Cal tenir especial compte amb el que està passant fora», ha dit Simón durant la roda de premsa.

Tal com ha explicat, tot i que l'evolució dels casos de contagi a Europa  està sent «bastant bona», no ho és en altres països de món, especialment al continent americà. Per això, Simón ha insistit que el perill actual a Espanya són els casos importats, atès que ja se n'han notificat més de 10 milions a tot el món i només aquest dimecres s'han notificat gairebé 200.000.

No obstant això, i malgrat la situació de la resta del món i la d'Espanya, ja que se n'han diagnosticat 297 nous en els darrers 7 dies, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha insistit que la transmissió comunitària a Espanya s'està controlant.

«Estem més tranquils i ja no ens preocupa tant com ens preocupava la setmana passada i a principis d'aquesta», ha asseverat, després de recordar que fa unes setmanes es va observar un augment de la corba d'incidència. De fet, sembla que gràcies a l'esforç que s'ha realitzat per detectar els casos relacionats amb brots en tres províncies espanyoles, la tendència «s'ha tornat a estabilitzar».

«La transmissió comunitària s'està reduint»

Dit això, Simón ha explicat que el 40 per cent de totes les persones que es diagnostiquen actualment de la Covid-19 són asimptomàtics, recordant que aquestes persones poden transmetre el virus «poc i malament». «És cert que els asimptomàtics poden tenir càrregues altes, però els estudis que s'han fet fins ara han evidenciat que amb prou feines transmeten, tenen càrregues més baixes en general i quan tenim casos que han estat asimptomàtics i ha passat un període suficient de temps ja no transmeten», ha assegurat.

D'altra banda, ha informat que al 91% dels casos sospitosos se'ls està realitzant un PCR i que, dels que donen positiu, s'està veient que solen tenir una mitjana d'uns quatre contactes de risc, dels quals un percentatge molt petit desenvolupa simptomatologia.

«Per tant, totes aquestes dades ens confirmen que la transmissió comunitària està disminuint i està molt per sota del que teníem fa un mes», ha emfatitzat, per tancar comentant que els casos que es detecten actualment són «més lleus» que els que s'estaven detectant anteriorment.