Fernando Simón explica que s'està detectant el virus a pacients més joves

Sanitat estudia la causa de l'augment d'hospitalitzacions de joves durant els últims dies

El director del Centre de Coordinació d'Emergències, Pedro Simón, en roda de premsa
El director d'emergències, Fernando Simón, alerta de la possibilitat d'un repunt. | EFE

Mentre Espanya, en ple pla de desescalada, conté la respiració davant les últimes notícies de rebrots a Corea de Sud i Alemanya, Fernando Simón apareix aquest dilluns, 11 de maig, per confirmar el que molts temien: el nombre d'hospitalitzacions en adults joves ha augmentat després de la sortida de els menors al carrer. I adverteix: «Això no està guanyat». La bona notícia és que Sanitat no s'observa un repunt significatiu de casos per la sortida dels nens, però el director del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, reconeix que «hem vist ondulacions que ens han posat nerviosos». Per ara, el Govern és prudent i veu aquestes oscil·lacions com a normals durant el descens.

Increment d'hospitalitzacions entre joves

Sembla una contradicció, però encara si bé no s'ha detectat un repunt de nous contagis des de la sortida dels menors al carrer, ara fa quinze dies, sí que hi ha un increment d'hospitalitzacions d'adults més joves, que podria tenir a veure amb el fet que s'ha acudit més als centres de salut per part d'aquest grup d'edat, tot i que encara està per avaluar.

En paraules de Fernando Simón, «alguns d'aquests pacients una mica més joves, més forts, que fins ara es quedaven a casa, ara estan tornant a ser atesos en els hospitals». A l'espera de descobrir de què es tracta exactament, això no vol dir que hi hagi un rebrot, però alerta de la possibilitat real que existeixi.

El temor de Corea del Sud i Alemanya

Així ho ha confirmat el mateix Simón, que per una banda s'ha mostrat optimista i ha afirmat que les dades d'avui demostren que estem «en l'última fase de la transmissió», i per altra banda ha mantingut el discurs de la prudència amb una advertència: «Estem en una fase molt delicada i si no ho fem bé pot passar com a Corea o Alemanya».

A Corea del Sud, les autoritats han informat de 35 nous casos de coronavirus, que suposa el major augment des del 9 d'abril i fa témer un repunt lligat sobretot a bars i clubs nocturns a Seül. A Alemanya, un dels seus territoris, els 'länder', ha hagut de tornar al confinament per un rebrot i dos més estudien fer-ho.


Comentaris

envia el comentari