Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Fernando Simón, contra les cordes: «Té deu dies per explicar-ho»

Set mesos després de la petició, Transparència dona deu dies a Sanitat per publicar els noms el comitè assessor del govern

L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere
Transparència dona deu dies a Sanitat per publicar els noms el comitè assessor del govern| Europa Press

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), es veurà obligat, finalment, a revelar la identitat dels membres de comitè assessor del govern en la gestió de la pandèmia del coronavirus. Així ho estableix el Consell de Transparència i Bon Govern en una resolució demolidora per al ministeri de Sanitat.

La polèmica arrenca quan al mes de maig un ciutadà va reclamar davant Transparència la publicació dels noms i cognoms dels qui formaven part el comitè d'experts. Una informació que Simón es va negar a donar al·legant la protecció de dades. En aquell moment, l'epidemiòleg va explicar que aquestes dades no es podien facilitar perquè exposaria als integrants a pressions que no els permetrien treballar amb suficient llibertat. A partir de llavors, va ser quan va començar un debat sobre si prevalia el dret a la privacitat dels experts o el dret dels ciutadans a la informació. Set mesos després, els noms dels qui formen el comitè d'experts que assessora el govern espanyol en decisions transcendentals segueix sent un misteri. En una ocasió, el Govern espanyol va arribar a insinuar davant el Defensor del Poble que aquest comitè no existia.

Però el comitè no només existeix, sinó que també haurà de confirmar els noms dels seus integrants, ja que Transparència entén que la publicació de la identitat dels seus integrants no vulnera la seva privacitat sinó que «contribueix al control de l'activitat pública perquè els ciutadans coneguin el procés de presa de decisions rellevants en matèria de salut pública».

No s'han respectat els terminis

Transparència no només avisa a Sanitat per haver amagat els noms, sinó també per la seva actitud entorn d'aquest tema. Considera que el ministre Salvador Illa no va respectar els terminis, va interpretar la normativa segons els seus interessos i va ocultar informació.  Així ho estableix en un informe publicat en les últimes hores, on dona a Sanitat un termini de deu dies per «publicar el nombre, nom i cognoms dels experts» que suposadament han assessorat el Govern durant la pandèmia, i sobretot en el pla de desescalada del confinament.

En aquesta línia el consell retreu a Sanitat haver esperat tres mesos per acceptar la sol·licitud de la persona que va reclamar la informació, i tampoc comparteix que rebutgés la seva petició. En l'escrit recorda que la llei de transparència no disposa d'aplicacions de terminis per a disposar de més temps per preparar una resolució i acabar rebutjant-la. Segons Transparència, la prolongació dels terminis només estaria justificada per recollir la informació necessària per oferir-la als ciutadans: «L'Administració ha realitzat una anàlisi jurídica de la sol·licitud i ha entès que no pot proporcionar la informació requerida, cosa que podria haver fet en un termini molt més breu de temps».

Consideren que no es vulnera la privacitat

Va ser al setembre quan Sanitat es va dirigir a reclamant per raonar la seva negativa a proporcionar la informació. Llavors va argumentar que els experts del comitè assessor són «personal públic que no té la consideració d'alt càrrec ni personal directiu» i que les decisions sobre la desescalada corresponia a la Direcció General de Salut.

Fernando Simón va ser l'encarregat de defensar la tesi de Sanitat, al·legant que la publicació dels noms afectaria la protecció de dades de caràcter personal. Sanitat va considerar que tots aquests arguments eren suficients per a negar-se a treure a la llum els noms. Una cosa que Transparència acaba de tombar amb el seu informe.

El Consell de Transparència posa en coneixement de Sanitat una sèrie de resolucions i de normatives que justifiquen l'obligació de revelar els noms del comitè assessor. D'acord amb aquestes normatives es considera que les dades són merament identificatives i no vulneren els límits de la protecció de dades. Aquest, es tracta d'un organisme independent encarregat de vetllar per la transparència de l'activitat pública i garantir l'accés dels ciutadans a la informació. Té personalitat jurídica pròpia i capacitat per obrar de manera pública i privada.