El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assenyalat una «possible estabilització» en el descens de casos de Covid-19 que s'estava produint en les últimes setmanes, però ha puntualitzat que encara no s'ha observat un impacte de la major mobilitat registrada durant el Pont de la Constitució.
En roda de premsa aquest dilluns, l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat ha comentat les xifres d'aquest dilluns, que mostren un augment del nombre de contagis respecte al mateix dia de la setmana anterior. En concret, les comunitats autònomes han notificat aquest dilluns al Ministeri de Sanitat 21.309 nous casos de Covid-19 aquest cap de setmana, enfront dels 17.681 del dilluns anterior.
Simón recorda que el risc de saturació dels hospitals continua existint
«Podria estar estabilitzant-se aquest descens continu de les últimes setmanes. Sí que estem observant un aparent estancament, probablement a causa de la reducció de les mesures previ al Pont de la Constitució. Estem en una situació delicada, esperem que no torni a haver-hi increments importants, però no podem descartar-los», ha argumentat.
D'aquesta forma, ha indicat que els dies festius del Pont de la Constitució encara no s'han plasmat en les dades: «Encara no hem observat, si és que n'hi ha hagut, un possible efecte del Pont de la Constitució, que es començarà a observar en els pròxims dies».
En aquest sentit, ha esgrimit que, «entrant ja en el Nadal i partint d'un punt inicial més alt que fa uns mesos», el risc de saturació dels hospitals «continua sent aquí» i és «superior» al que desitgen els experts del Ministeri de Sanitat.
Simón ha detallat que és possible que l'alça de les xifres es degui als dies festius de la setmana passada, però no ho ha assegurat: «Fins que no puguem valorar la situació en una setmana més normal, com aquesta, no sabrem l'impacte que té en l'evolució de la pandèmia».
Fernando Simón aclareix que la vacuna no suposarà la tornada immediata a la normalitat
D'altra banda, ha advertit d'un altre efecte de l'alta incidència. «La immunitat que produeix la vacuna es genera un temps després d'haver rebut la segona dosi, fins a una setmana després de la segona no tens la immunitat esperada. Durant tot aquest temps estem exposats a una infecció. Com més alta sigui la incidència més possibilitat d'estar exposat a una infecció, fins i tot amb la vacuna ja posada», ha sostingut.
En aquesta línia, ha instat a entrar en el procés de vacunació, que començarà a la fi d'any o principis de gener de 2021, «amb les incidències més baixes possibles». «Hem de ser molt conscients que la relaxació d'algunes mesures no implica que s'hagin de rebaixar les mesures de protecció», ha afirmat.
Sobre l'objectiu al qual aspirar per a arribar al Nadal i a la vacunació, Simón ha reconegut que no es complirà la meta de 25, fixada per l'OMS com a llindar de control del virus. «No baixarem fins als 50, però podríem estar si tot va bé en 150. Però hem de ser molt conscients, i arriba la vida social i la gent es relaxa. Espero, com a mínim, que no pugem», ha admès.