Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa

Fernando Simón la torna a liar per un detall en la mascareta: «Quina llàstima»

Diverses expertes s'han posat les mans al cap

Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa
Diverses expertes s'han posat les mans al cap amb la intervenció de Fernando Simón | Europa Press

Fernando Simón torna a estar en el focus de la polèmica. Aquesta vegada, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha causat una gran indignació per la mascareta que portava en la seva última aparició. Un detall que no han passat per alt els experts.

Preguntat sobre les mascaretes, Fernando Simón va explicar que, a Espanya, les higièniques estan regulades per una normativa europea que exigeix que tinguin un filtrat mínim del 90%. Un moment que va aprofitar per mostrar la seva mascareta a les càmeres.

«Les mascaretes quirúrgiques tenen al voltant del 95% i les FFP, cap a dins, filtren un 98%, i cap a fora, una mica menys del 95%», va explicar Simón, intentant aclarir la normativa al voltant de les mascaretes. «Les mascaretes higièniques que es venen a Espanya no estan molt lluny de les mascaretes quirúrgiques o FFP2».

El doctor va aclarir que no és el mateix una mascareta quirúrgica que una mascareta de tela casolana que no compleix les normes, «però, si els teixits compleixen la norma, si els filtres que s'utilitzen compleixen la norma, no estem molt lluny». Llavors, Simón va agafar la seva pròpia mascareta i la va ensenyar a les càmeres, sense tenir en compte un detall.

El director de coordinació d'emergències, mascareta en mà, va fer notar que «això sembla tela, però dins porta un filtre intern». A continuació va explicar que les mascaretes, de vegades, no són el que semblen i que, de vegades, cal conèixer-les. «Si compleixen la normativa, probablement són suficients per controlar la transmissió», va assegurar.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Immediatament, una coneguda experta en xarxes com Boticaria García va cridar l'atenció sobre les declaracions de Fernando Simón, que va definir com «una veritable llàstima». L'experta ha criticat que Simón defensés l'ús de les mascaretes que compleixen la norma UNE0065 i, al mateix temps, mostrés la seva pròpia mascareta amb filtre com una cosa positiva.

Mostra el seu desconeixement

Aquestes declaracions «són una veritable llàstima i tiren per terra la feina de mesos de pedagogia fet per molts divulgadors i pel mateix ministeri de Consum», segons l'experta, que recorda que, segons la norma UNE0065, les mascaretes compleixen la normativa no porten filtre: «Si en el mes de gener fa unes declaracions de primer de pandèmia mostrant el desconeixement de la norma feta per Sanitat i Consum, ja podem plegar».

Segons Boticaria García, «aquestes declaracions mostren un desconeixement de la norma en la tercera onada per part de la cara visible en aquesta pandèmia». Per això ha demanat a Simón «que no contribueixi a la desinformació i rectifiqui públicament, indicant que les mascaretes amb filtre no compleixen la norma UNE006, que és la que s'ha aprovat en aquest país per protegir-nos de virus».

No ha estat l'única, ja que la farmacèutica i especialitzada en R + D i Indústria, Gemma del Caño, ha recordat que la normativa no contempla les mascaretes que tenen filtre. Aquesta experta, Màster en Innovació, assegura que «encara no he vist filtres ben homologats», i creu que el gest de Simón és «la forma de tirar per terra en una sola frase tot el que portem fent amb les mascaretes».

Les mascaretes que no protegeixen

Les mascaretes s'han consolidat com una de les principals eines per combatre el coronavirus, però hi ha coses a tenir en compte pel que fa a l'eficàcia. Des de fa mesos, les autoritats sanitàries adverteixen que les mascaretes amb filtre permeten que l'aire s'exhali a través d'un forat, i això pot causar que les gotetes respiratòries arribin a altres persones. Per això es consideren menys efectives, i no entren en la normativa.

D'altra banda, l'aparició de noves variants de coronavirus més contagioses ha obligat a advertir contra alguna mena de mascaretes que no protegeixen prou. Recentment, a França s'ha avisat sobre la poca efectivitat de les mascaretes de tela enfront de les noves variants de coronavirus.

Això ha obert un nou debat al voltant de les mascaretes, les seves característiques i la seva eficàcia, cosa que va portar Fernando Simón, un dels principals responsables de Sanitat durant la pandèmia, a explicar de nou la normativa sobre les mascaretes, sense donar-se compte que, en ensenyar la seva, quedaria en evidència.