Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu amb Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez incorpora Miquel Iceta com a ministre de Política Territorial

Carolina Darias ocuparà el ministeri de Sanitat, en substitució de Salvador Illa

El president Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimarts els canvis en el govern espanyol, després que Salvador Illa hagi abandonat la titularitat de Sanitat per a centrar-se en les eleccions catalanes del 14-F, com a candidat del PSC. En aquest sentit, Sánchez ha explicat que Carolina Darias ocuparà el ministeri de Sanitat, i Miquel Iceta s'incorpora a l'executiu com a ministre de Política Territorial i Funció Pública. Iceta prometrà el càrrec aquest dimecres davant el rei Felip VI a La Zarzuela i està previst que rebi la cartera de mans de Darias el mateix dimecres al migdia.

D'aquesta manera, Iceta ocupa una responsabilitat que ja havia tingut l'actual presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la primera etapa del mandat de Pedro Sánchez. El canvi de fitxes deixa novament en mans del PSC un ministeri que ha de ser clau a la segona volta de la legislatura en l'engranatge entre l'executiu espanyol i el govern que surti de les urnes del 14-F.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Iceta –que ja havia sonat anteriorment com a ministre del govern de Sánchez i que va veure frustrada l'operació per ser president del Senat- té entre altres sobre la taula la reactivació de la taula de diàleg. La seva predecessora –juntament amb Sánchez, Calvo, Ábalos, Montero i Illa- va participar a l'única reunió que s'ha celebrat fins ara, el febrer del 2020.

Darias s'estrenarà al Congrés dels Diputats el pròxim dilluns

El primer secretari del PSC substitueix Carolina Darias, que hereta la cartera de Sanitat en plena pandèmia i amb dures crítiques de l'oposició a la gestió que n'ha fet Salvador Illa, especialment després que es donés a conèixer la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. Serà ella qui protagonitzarà la pròxima compareixença -forçada aquest dilluns per tots els grups menys el PSOE- al Congrés dels Diputats.

Ho farà després de setmanes en què ja ha acompanyat Illa a les reunions del Consell Interterritorial de Sanitat, que reuneix el govern espanyol i els consellers de Salut dels territoris. Ja va ser present amb Illa al seu últim acte com a ministre, aquest dilluns, quan tots dos van visitar amb Pedro Sánchez l'Agència Espanyola del Medicament.

El president espanyol es decanta d'aquesta manera per una crisi de govern quirúrgica que es limita a la substitució d'un ministre, i evita una remodelació del govern més àmplia en un moment de tensió amb el seu soci de coalició, Podem, que ja ha advertit que no està disposat a fer modificacions en la seva estructura ni en la quota de cadires al Consell de Ministres.

Per tot plegat, ara, a tres dies que arrenqui de les eleccions catalanes, Illa deixa el Ministeri en plena tercera onada i amb els contagis disparats. I també marxa amb dures crítiques de la oposició, primer, per ostentar durant un mes aquesta doble condició de ministre i candidat, i ara, per marxar abans de fer la seva darrera comparenxança al Congrés per donar compte de l'evolució de la pandèmia