El país que ja ha vacunat tota la gent gran detalla els primers efectes de la vacuna

Ha imposat noves restriccions en els darrers dies

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

Israel, el país que més vacunes administra al món, ha imposat certes restriccions amb relació al seu confinament. És la primera ocasió des que va començar la pandèmia que el país israelià tanca l'aeroport internacional de Ben Gurion, la seva gran porta d'entrada i sortida. «Tanquem el cel de manera hermètica, excepte per malalties estranyes, per prevenir l'entrada de noves mutacions del virus i assegurar l'èxit de la campanya de vacunació», va explicar el primer ministre Benyamín Netanyahu.

En principi, l'aeroport estarà tancat sis dies, però des del ministeri de Salut afirmen que si l'objectiu del tancament és barrar l'entrada de noves variants de la Covid-19, l'aeròdrom hauria d'estar aturat «setmanes». A Israel ja s'han registrat diversos casos de variants de Sud-àfrica, Califòrnia i, en especial, del Regne Unit, el qual ha estat el causant de la meitat dels nous casos que es descobreixen, segons Nachman Ash, el principal responsable del país en la lluita contra el coronavirus.

INSTAGRAM: Encara no ens segueixes a l'Instagram del Catalunya Diari? Clica aquí, t'esperem.  

 

Israel, líder mundial en l'administració de la vacuna contra la Covid-19

La campanya de vacunació a Israel acumula 3,7 milions de vacunes i ja s'ha sobrepassat el milió d'habitants vacunats amb la segona dosi de la vacuna de Pfizer. Això sí, tot i que el país està prop de fer un mes confinats, encara no s'ha posat fi als contagis i la situació als centres sanitaris és difícil. L'Estat jueu és el país millor situat pel que fa al pla de vacunació, però en les darreres setmanes ha crescut la preocupació perquè gener ha estat el mes més letal des del començament de la pandèmia amb més de 1.000 morts.

Encara és aviat per oferir una anàlisi concreta sobre la vacuna, els experts estudien els efectes de la campanya de vacunació que es va iniciar el passat 19 de desembre. «En els primers dies detectem milers de contagis entre persones que van prendre la primera dosi encara que la vacuna ha aconseguit que els efectes siguin més lleus i hi hagi menys complicacions mèdiques», explica el professor Eyal Leshem del Sheba Medical Center (SMC). Leshem exposa que «les persones vacunades, encara que sigui amb una sola dosi, tenen un risc menor de contagi i de poder contagiar».

 

«La vacuna ha reduït el nombre d'hospitalitzacions entre majors de 60 anys».

A l'hospital Hadassah, gran centre hospitalari del país, el professor Dror Mevorach és una de les prestigioses veus per explicar la situació de la pandèmia i apunta que «la situació generada per la vacuna de moment és prometedora i ha aconseguit reduir el nombre d'hospitalitzacions entre majors de 60 anys, que van ser els primers a vacunar-se».

Preguntat pels infectats després de la primera dosi de la vacuna, Mevorach considera que «no s'hauria de posar la segona perquè ja tenen suficients anticossos». Leshem i Mevorach estan d'acord en el fet que la vacuna «no és el final de la pandèmia, però ajudarà a fer la vida més suportable» i sol·liciten temps per poder arribar a tenir unes conclusions clares. Aquest dilluns, Hadassah va notificar que les seves plantes de Covid estaven plenes amb 142 pacients, 87 d'ells en estat crític, i no podran atendre a nous malalts.

Tanquen gairebé tots els col·legis a Israel

Per un altre costat, bona part dels centres educatius estan tancats a Israel des de fa diverses setmanes, si bé en el cas dels jueus ultraortodoxos hi ha alguns rabins que segueixen amb els seus col·legis oberts tot i la prohibició fixada fa 3 setmanes. 

Després de baixar l'edat de vacunació a 16 anys, el doctor David Greenberg, cap de la unitat pediàtrica del Centre Mèdic Soroka de Beerseba, va requerir fer-la efectiva també als nens perquè «veiem que a causa de les noves variants augmenten les infeccions entre ells i fins que els nens no estiguin vacunats no podrem arribar a la immunitat de grup», informa la web 'Ynet'. De moment, els casos que s'han vist en nens són asimptomàtics, però hi ha adolescents que han hagut d'ingressar a hospitals.


Comentaris

envia el comentari