Avís de les comunitats a Sanitat: El que succeirà en dues setmanes ho canvia tot

Les autonomies més afectades per la tercera onada adverteixen que el pitjor està per venir

Primer pla d'un jove amb una mascareta
En dues setmanes s'espera que la soca britànica sigui la dominant | Pixabay | Orna Wachman

Quan des del Regne Unit va saltar l'alarma sobre la proliferació de la nova soca de la Covid-19, des del govern de Pedro Sánchez van afirmar que no existien dades que indiquessin que aquesta nova variant es trobés a casa nostra. No obstant això, la gran velocitat de transmissió que s'està experimentant des de fa unes setmanes, indica tot el contrari.

Aquesta mutació del virus és clarament més contagiosa que l'originària -entre un 30 i un 50%- i els últims estudis apunten que pot ser fins i tot molt més letal. Ja són diverses les comunitats autònomes, com Madrid, Catalunya o la Comunitat Valenciana, les que adverteixen que prop del 20% dels contagis registrats són conseqüència d'aquesta nova variant, després d'analitzar les proves realitzades als pacients.

La soca britànica s'obre pas a Espanya

Les dades que llancen les autonomies més afectades no concorden amb les dades oficials que manegen des de l'Executiu, tal com assenyalen des de 'El Confidencial'. Tot i que els hospitals estan alertant de la gran quantitat de contagis que s'estan produint a conseqüència de la nova soca, des del Ministeri de Sanitat continuen afirmant que tan sols s'han notificat 205 contagis de la variant britànica.

Seguint com a exemple del que està passant en altres països de la Unió Europea i comparant l'impacte que aquesta tercera onada està tenint a Espanya, els experts adverteixen al govern espanyol que la nova soca «està descontrolada». Però les dades no encaixen. Com és possible que hi hagi tal discrepància en les xifres de Sanitat i autonomies? Segons els especialistes, la raó es troba en els tests PCR de la marca Thermo Fisher que els permet conèixer al moment dades sobre la nova variant del coronavirus.

Després que Madrid, Catalunya i la Comunitat Valenciana hagin tingut en compte les proves PCR realitzades en les últimes setmanes, les Conselleries de Sanitat expliquen a 'El Confidencial', el «gran salt» que la variant britànica ha donat en els contagis. Al principi només representava l'1% dels contagis, a poc a poc va passar al 5% i ara s'aproxima al 20% en qüestió de setmanes.

Els investigadors consideren que això es veia venir tenint en compte la gran quantitat de moviment que hi ha hagut entre Espanya i el Regne Unit i el temps transcorregut des que la nova soca va començar al país britànic i les mesures adoptades per evitar que fes el salt. Un temps vital que ara té conseqüències dramàtiques.

En dues setmanes s'espera el pitjor

Fonts de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, han afirmat que hi ha una gran preocupació sobre l'avanç de la soca britànica. Des de principis d'any, els contagis produïts per ella «no han deixat de créixer» i cada dia s'incrementa la seva presència entre els positius. Gairebé el 9% dels nous contagis estan associats a aquesta nova variant.

En aquest sentit, les autoritats adverteixen que d'aquí a unes «dues setmanes» es convertirà en la soca dominant provocant «el 60% dels nous contagis a Madrid». De la mateixa opinió són els experts de Catalunya: «Hem d'estar molt atents davant aquesta soca perquè ens pot canviar els escenaris de la pandèmia a Catalunya en les properes setmanes» insisteixen.

Des de la Generalitat asseguren que els pacients contagiats en els últims dies «no s'han contagiat fruit d'un viatge al Regne Unit» pel que estaríem davant d'una «transmissió comunitària de la soca britànica». El mateix passa a la Comunitat Valenciana. Fonts de la generalitat valenciana asseguren que la nova variant «circula sense control» per la comunitat i que els contagiats no tenen cap vincle amb el Regne Unit.

Les mostres obtingudes de les persones positives, han demostrat el contagi de la nova variant britànica sense que aquestes haguessin viatjat al país ni haguessin tingut contacte amb persones que sí que ho havien fet.

Sanitat es desmarca de les previsions de les autonomies

Fa relativament poc, Fernando Simón va assegurar en roda de premsa que la soca britànica tindria un impacte «marginal» al nostre país. Però aquesta opinió va canviar dues setmanes després, quan el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES) va començar a parlar d'un impacte «important».

En aquest sentit, Simón es va atrevir a fixar una data que no concorda amb la que ara han llançat les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes més afectades, afirmant que si la nova variant del coronavirus té un moviment semblant al del Regne Unit, «a mitjans de març» es convertiria en dominant representat el 40 o 50% dels nous contagis.

L'epidemiòleg va insistir a treure ferro a la situació que les diferents conselleries de Sanitat de les comunitats autònomes han advertit sobre l'avanç de la variant britànica, afirmant que en l'actualitat representa menys del 5% dels contagis registrats.


Comentaris

envia el comentari