Fernando Simón ha posat en alerta la ciutadania. Tot fa indicar que durant les pròximes setmanes afrontarem una nova onada de Covid-19. Semblava que el virus ja quedava enrere i que passaria a formar part del passat, però no és cert. En qualsevol cas, les autoritats sanitàries no semblen excessivament preocupades pels danys que aquesta malaltia pugui causar. Bàsicament, perquè la majoria de la població ja està immunitzada.
Simón revelava fa unes hores que durant les pròximes setmanes s'espera un increment de la transmissió de la Covid al global de l'estat espanyol i també a Catalunya. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va intentar restar transcendència a l'assumpte. Revela que serà menys greu que en onades anteriors perquè la majoria de la ciutadania està vacunada.
L'expert va participar aquest dimecres en unes jornades científiques a València. Estaven organitzades per la Plataforma de Salut Global del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Hi ha explicat que els virus respiratoris «tenen la seva temporada preferida, que és a la qual ens estem acostant».
Les previsions sobre la covid
Per això, hi ha moltes possibilitats que es produeixi «un repunt» durant les pròximes setmanes. Insisteix que el virus no copejarà amb la mateixa virulència que ho va fer en altres èpoques. En qualsevol cas, caldrà prestar molta atenció a possibles casos que revesteixin de certa gravetat.
Explica que, malgrat tenir la major part de la ciutadania immunitzada, encara hi ha un cert risc. «No vol dir que no es donin casos que necessitin hospitalització», apunta. Li resulta molt complicat donar un pronòstic sobre l'escenari on ens veurem en qüestió de setmanes. «En aquests moments encara no podem valorar si la situació serà millor o pitjor», ha assegurat. En primer lloc, cal veure com es distribueixen les diferents variants que van sorgint constantment». A partir d'aquí, ja es podran prendre decisions de «com afrontar la pandèmia els pròxims mesos».
L'ús de la mascareta al transport públic
Una de les qüestions que més debat ha generat en els darrers temps ha estat l'ús de la mascareta al transport públic. El Govern admetia que era una decisió dels tècnics i que, de moment, es respectaria l'opinió dels experts. Molta gent lamenta que encara s'hagi d'usar en aquests espais quan amb prou feines es fa servir ja en altres recintes tancats.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va voler aportar la seva valoració sobre l'assumpte. Ha assegurat que es tracta d'un mecanisme de «protecció de les persones vulnerables i dels que no poden triar no utilitzar-lo». Ha explicat que hi ha «un risc similar» de contagi en un «concert massiu que al metro». Tot i això, «el metro l'ha d'agafar molta gent de forma obligatòria i, a un concert, es pot triar entre anar o no anar». Un raonament molt lògic per part de Fernando Simón.
Segons es pot entendre de les seves paraules, en principi, no hi ha intenció de suprimir aquesta protecció dels mitjans de transport públic. «Podem mantenir l'exigència de fer servir la mascareta, i més quan esperem un increment de la transmissió», ha insistit. Durant les pròximes setmanes s'espera una incidència més gran del virus i cal preparar-se per a una nova onada.
L'expert confirma sobre la mascareta que «la ponència d'alertes pensa que és millor mantenir-la durant un temps». Sobretot, per comprovar l'evolució de la pandèmia. També va voler recordar dels treballadors, que són qui més pateixen amb la mascareta. Ells les han de «portar una jornada completa i no una estoneta com els usuaris», ha recordat.