Només al nostre país, cada dia més de 800.000 persones han de conviure i enfrontar-se a una malaltia tan dura com és l'Alzheimer. No obstant això, aquest trastorn neurològic, que és un dels més comuns entre la població envellida, pot estar cada cop més a prop de trobar una solució.
De moment, no hi ha cap tractament que pugui curar o alterar l'evolució de l'Alzheimer, per la qual cosa els pacients només poden prendre medicaments que millorin parcialment els símptomes de la malaltia.
Un fàrmac que podria ser un 'raig d'esperança' contra l'Alzheimer
Després d'anys de recerca, per fi s'entreveu un camí que sembla donar un raig d'esperança, perquè, qui ha conviscut de prop amb l'Alzheimer, sap com de dur i complicat que es torna tot.
La pèrdua de memòria, juntament amb la desorientació i el deteriorament cognitiu, són els símptomes més evidents quan es dona la degeneració progressiva de les cèl·lules nervioses del cervell. Aquest fet acaba interferint en processos cognitius tan bàsics com pensar o recordar, cosa que, amb el pas del temps, l'Alzheimer tendeix a empitjorar cada cop més i converteix els pacients en persones dependents.
Per sort, la ciència avança i, juntament amb ella les línies de recerca. Després de més de 20 anys lluitant per frenar l'avenç de l'Alzheimer, per fi hi ha hagut una nova troballa. Es tracta del fàrmac Lecanemab, i tant les companyies farmacèutiques Eisai com Biogen han donat resultats molt esperançadors. El fàrmac en qüestió és un anticòs monoclonal que, pel que sembla, podria ser capaç de reduir l'acumulació d'una de les proteïnes principals causants de l'Alzheimer, la beta-amiloide.
Per poder comprovar la seva efectivitat s'han dut a terme assaigs clínics en pacients amb Alzheimer precoç, i en aquests assaigs s'ha administrat el fàrmac per via intravenosa. Dels 1.800 pacients que van participar a l'assaig, tots tenien com a factor comú la malaltia, encara que amb deteriorament cognitiu lleu.
A un dels grups se'ls va subministrar el fàrmac i a l'altre placebo. Doncs bé, els pacients que sí que van rebre el fàrmac van obtenir un alentiment de la progressió de la malaltia en un 27%. Aquestes primeres dades es van obtenir als 6 mesos de fer l'assaig des que van iniciar el tractament. Tot i això, 18 mesos després el percentatge d'èxit va augmentar, per la qual cosa els investigadors van observar la positiva progressió.
Mercè Boada, neuròloga i directora mèdica d'Ace Alzheimer Center Barcelona assenyala: «Estem en un moment de canvi a la història de l'Alzheimer, ja que podríem tenir un fàrmac amb eficàcia clínica el 2023». Per tant, si l'Agència Reguladora Americana (FDA) dona el vistiplau i ho autoritza, és molt probable que el fàrmac estigui disponible els propers mesos.
L'Alzheimer... Es pot prevenir?
El que se sap fins ara és que l'Alzheimer, lamentablement, és la causa més comuna de demència. A més d'això, un altre aspecte negatiu és que és una malaltia progressiva i irreversible. De forma general, la seva aparició sol donar-se en persones a partir de 60 anys i, encara que hi ha factors que no podem controlar, sí que podem adoptar pautes per prevenir-ne l'aparició.
Diversos estudis han demostrat que fer determinades activitats pot reduir significativament la incidència d'Alzheimer en persones grans. Entre totes, les més evidents són controlar els factors de risc (malalties com el colesterol, la hipertensió...), mantenir una dieta equilibrada i fer exercici de manera regular.
Pel que fa a l'estimulació cognitiva, s'ha comprovat que la realització d'activitats i reptes també pot ajudar a prevenir la possibilitat de patir Alzheimer. Així doncs, aprendre noves habilitats, apuntar-se a tallers o cursos, o simplement fer passatemps (escacs, sudokus, llegir...) poden frenar el deteriorament cognitiu.
I, finalment, però no menys important, cal tenir present la necessitat de mantenir una vida social activa. Sortir de casa i relacionar-se amb altres persones és una altra de les peces clau d'aquest puzle i, és clar, del nostre benestar.