Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón en la roda de premsa sobre el coronavirus el 7 de març del 2020

Simón es posiciona a favor de l'estudi d'Oxford sobre l'efecte de la dexametasona

El director del CCAES assegura que aquest estudia n'afavoreix un «ús més ampli»

Fernando Simón en la roda de premsa sobre el coronavirus el 7 de març del 2020
Considera que l'estudi pot afavorir que es faci un «ús més ampli» de la dexametasona | EuropaPress

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que l'estudi de la Universitat d'Oxford que constata la reducció d'un terç de la mortalitat en pacients greus de coronavirus amb la dexametasona pot afavorir que se'n faci un «ús més ampli». «Això és molt bo, ve a donar suport a una pràctica clínica que fins a cert punt ja era àmplia i ara està comprovada», ha explicat aquest dimecres a la tarda en roda de premsa. Simón ha considerat que l'estudi és una bona notícia perquè la dexametasona és un medicament  «d'ús comú» que ja està «disponible».

El director del CCAES ha dit que cal esperar a conèixer el detall de l'estudi «perquè es pugui utilitzar amb solidesa» però ha opinat que ja es deu estar «incrementant l'ús de la dexametasona en els serveis mèdics». Simón ha explicat que aquest esteroide que s'utilitza com a  antiinflamatori i immunosupressor, no acaba amb el virus però «afavoreix l'estat general del pacient» perquè aguanti i el seu sistema immune pugui combatre'l en millors condicions.

Un medicament accessible i disponible a tot el món

La dexametasona, un medicament comú en l'àmbit sanitari, té un preu de menys de 5 euros per un tractament de 10 dies el que suposa 39 euros per salvar la vida d'un pacient amb Covid-19. El seu preu, molt baix en el mercat farmacològic, fa que sigui un fàrmac accessible i disponible a tot el món.

L'estudi de la Universitat d'Oxford  ha descobert l'eficàcia del tractament amb corticoides en dosis baixes de dexametasona per a pacient amb coronavirus. A més, els investigadors asseguren que el seu ús redueix el risc de mortalitat en un terç en els malalts que estan amb ventilació mecànica, i en un cinquè per aquells amb oxigen.

De fet, els mateixos investigadors han manifestat que si des de l'inici de l'epidèmia d'aquest virus s'hagués utilitzat la dexametasona, s'haurien pogut arribar a salvar fins a 5.000 vides al Regne Unit. Es tracta d'una troballa que omple d'optimisme i que es va produir en el marc del projecte Recovery que va començar el passat mes de març i on van participar 11.500 pacients de més de 175 hospitals del sistema nacional de salut britànic.