El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón

Fernando Simón deixa la porta oberta a un nou confinament al setembre

El director d'emergències ha advertit que es prendran les decisions que s'hagin de prendre segons l'evolució de la pandèmia

L'evolució epidemiològica a Espanya, la qual ha multiplicat els contagis en els últims dies, ha posat sobre la taula la possibilitat de tornar a mesures dràstiques al setembre. En la seva compareixença d'ahir, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va aclarir que sí que hi pot haver un nou confinament a Espanya.

Simón afirma que «són rumors que corren», però alhora no descarta que es prenguin decisions dures si l'evolució de la pandèmia ho exigeix. «Es prendran les decisions que s'hagin de prendre», ha dit el doctor. 

En aquest sentit, ha deixat clar que en cap fòrum o reunió s'ha mencionat ni tan sols que pugui haver-hi un confinament al setembre, però també ha reconegut que si en algun moment s'ha de plantejar aquesta opció, «òbviament es plantejarà». Aquestes són les seves paraules després del preocupant augment de contagis els últims dies. 

I és que segons Simón, Espanya està vivint un increment dels contagis i en algunes comunitats «s'aprecia un cert grau de transmissió comunitària». També llança un missatge de tranquil·litat confirmant que les més afectades pels brots, com Aragó i Catalunya, estan estabilitzant-se i inclús descendint. 

El responsable d'emergències creu que les mesures que han pres aquestes dues regions poden servir d'exemple per altres parts d'Espanya que poden veure's en la mateixa situació. Simón ho valora com un èxit perquè, tot i els brots i certa transmissió comunitària, les mesures «han estat molt eficaces i han demostrat que els brots es poden controlar».

L'epidemiòleg també ha dit que Madrid és ara una de les comunitats on tenen posada tota l'atenció, pel ràpid descontrol de l'epidèmia en aquesta regió i davant la possibilitat que es pugui arribar al límit, com va passar en altres regions. 

Incertesa a les aules

La incertesa que planeja ara sobre Espanya és què passarà al setembre amb la tornada a l'escola dels infants. Simón ha deixat clar que la prioritat és arribar al setembre amb una baixa transmissió del virus per permetre, en la mesura del possible, el dret dels alumnes a estudiar, tal com assenyalen els organismes com l'ONU. 

Simón advoca per l'obertura dels centres educatius perquè «vulguem o no, hem d'aprendre a conviure amb el virus, almenys, mentre no tinguem la vacuna». Però va matisar que si s'han de tancar escoles concretes, aules o grups d'alumnes, es farà. 

En les seves pròpies paraules, «si és necessari fer un pas més i tancar les escoles d'una zona o una província concreta, es valorarà». Va recordar que el govern espanyol i les comunitats treballen des de fa temps en una tornada a l'escola segura, amb procediments i protocols de com actuar i organitzar les escoles. 

Simón va avançar que hi hauria algun document extra per acabar de definir algunes coses, i va valorar com una mesura raonable la decisió de Catalunya de fer proves PCR als alumnes d'una mateixa classe quan hi hagués un positiu.