Simón rebutja parlar de «segona onada» i assegura que la situació als hospitals està controlada

El director del CCAES xifra en 580 els brots actius de coronavirus

Fernando Simón en la roda de premsa sobre el coronavirus el 7 de març del 2020
Investiguen possibles casos de coronavirus a Catalunya l'1 de gener del 2020 | EuropaPress

Fernando Simón ha comparegut aquest dijous en roda de premsa i ha rebutjat parlar d'una «segona onada» de coronavirus a l'Estat espanyol. De fet, ha volgut matisar que els brots no estan «en absolut posant en compromís la capacitat hospitalària de cap Comunitat Autònoma», tot i els «petits increments» d'hospitalització a territoris com Catalunya.

El director del CCAES ha fet una crida a «arribar al setembre amb la menor transmissió comunitària possible» per si al setembre es dispara amb la tornada als llocs de treball i a les escoles. D'aquesta manera, «el punt de partida serà més baix» i el procés d'increment serà «més lent». En roda de premsa, Simón ha xifrat en 580 els brots actius amb 6.900 casos associats.

Els casos més complicats: els generats en locals d'oci

Els més complicats de gestionar són els generats en locals d'oci tot i que no són els més nombrosos però sí els que generen més casos associats. Els ha xifrat en 46 d'actius amb 1.500 casos, uns 32 de mitjana. A més, ha apuntat que hi ha més brots per contacte social a festes familiars o amb amics, 106 però amb 900 casos associats, uns vuit de mitjana. Pel que fa als brots associats a temporers, són 30 que afecten 500 persones, unes 15 de mitjana.

Ha apuntat que mentre Catalunya està en «fase de control i de descens» amb una «bona» evolució, altres CCAA com Madrid estan en «fase d'ascens» i estan notificant un volum important de casos. Fa diversos dies que Madrid supera Catalunya en la notificació de diagnosticats el dia previ.

També ha volgut destacar que s'estan detectant un «nombre important de casos» i es fa de forma «precoç», amb un 50% d'asimptomàtics de mitjana. Al conjunt de l'Estat s'estan identificant prop de 81.000 sospitosos a la setmana dels quals un 10% es converteixen en casos, però ha volgut apuntar que mentre «no hi hagi una transmissió descontrolada que no estigui associada majoritàriament a brots», no es pot parlar de segona onada.

Baixa detecció d'asimptomàtics a Madrid

Simón ha explicat que a Madrid hi ha un percentatge de detecció d'asimptomàtics de només el 15%, molt més baix que la mitjana espanyola del 50%. «No és un bon indicador», ha dit, perquè podria dir que els diagnòstics es fan tard, quan la persona ja ha desenvolupat simptomatologia i, per tant, contagia més.

«Hem de valorar si estan fent proves en les persones a les quals cal realment fer-les, si cal incrementar la capacitat o si estan fent una bona selecció de persones sospitoses», ha apuntat. Segons Simón, aquest indicador no ha de ser preocupant si l'aïllament es fa des de l'inici de símptomes.


Comentaris

envia el comentari