El director del CCAES, Fernando Simón, durant el Consell Interterritorial de Salut del 7 de juliol del 2021 a Madrid

L'avís de Fernando Simón sobre la Covid-19 a Catalunya: «És dramàtica»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries veu «perfectament lògic» aplicar restriccions

Fernando Simón ha alertat aquest dilluns que la situació a Catalunya pel que fa a la pandèmia de la covid-19 és «dramàtica» i ha considerat «perfectament lògic» aplicar noves mesures de control de la transmissió per intentar atacar l'expansió del virus, que afecta principalment, però no en exclusiva, els grups de persones no vacunades. 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha subratllat que el que passa a Catalunya ve «de fa setmanes», amb «concentració de gent de molts llocs de manera irregular», cosa que ha comportat «cadenes de transmissió important». 

I tot i admetre que la situació «no és la mateixa» que en onades anteriors, també ha advertit que «hi segueix havent riscos».

Simón també s'ha mostrat preocupat per la celebració d'esdeveniments culturals multitudinaris com els que hi ha hagut els darrers dies a Catalunya, tot i que no n'ha esmentat cap de concret. Ha advertit que les proves prèvies que s'havien fet en condicions «gairebé artificials» són després molt difícils de replicar a la vida real.

Simón creu que ha començat l'alentiment de la velocitat dels contagis

Alhora ha considerat que es tracta d'activitats multitudinàries on és més fàcil «no observar» les mesures de control ja conegudes, com la distància de seguretat o l'ús de la mascareta. A més, ha recordat que les proves ràpides «no són del tot efectives» i que el seguiment de les persones positives «no és fàcil». 

Per tot plegat ha considerat que «probablement hi ha menys casos que no s'haguessin fet les proves, però no vol dir que no n'hi hagi».

Per tot plegat ha considerat que és lògic que les Comunitats Autònomes vulguin aplicar ara mesures de control de la transmissió —evitant específicament la paraula restricció— i ha convidat a «complir-les bé». 

El País Valencià ha anunciat que aplicarà toc de queda, una mesura que ha comptat amb el suport del Tribunal Superior de Justícia de la zona, i Catalunya farà tancar totes les activitats a dos quarts d'una de la nit.

Finalment, Simón creu que ha començat l'alentiment de la velocitat dels contagis, cosa que podria indicar que s'està entrant en una fase d'estabilització de la nova onada, però tot i això ha augurat que en els pròxims dies Espanya superarà la incidència acumulada de 400 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.