Fernando Simón en una roda de premsa amb camisa blanca i escrivint amb un bolígraf

Simón assegura que Espanya es troba en una fase d'estabilització de contagis, prèvia a un possible descens

Paral·lelament, ha reiterat a la població la necessitat de ventilar els espais tancats i de mantenir la distància de seguretat per a reduir risc de contagi

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha informat aquest dijous, 15 d'octubre, que a escala general la incidència del coronavirus a Espanya està en una fase d'estabilització, la qual és «prèvia» a un possible descens. En roda de premsa, Simón ha explicat que, si bé no en totes les regions l'evolució de la pandèmia és igual, hi ha 34 territoris (entre els quals s'inclouen províncies i illes) que estan en una «clara fase d'estabilització» o de «clar descens».

Dit això, ha recalcat que la mitjana nacional d'incidència de la Covid-19 per cada 100.000 habitants se situa en els 269 casos, si bé ha destacat la incidència de Navarra (superior a 800), així com la de Madrid (al voltant dels 450) o Castella i Lleó (418). «Estem observant una certa estabilització en la tendència nacional i, encara que sempre hi ha ondulacions en els processos d'ascens i descens, sí que podríem estar en la fase d'estabilització prèvia a un possible descens, encara que això també depèn de com evoluciona la pandèmia als països del voltant d'Espanya», ha detallat Simón.

No obstant això, ha advertit que «cap» territori espanyol té una incidència de Covid-19 que, segons el parer dels experts, és «raonable», és a dir, de 50 a 60 casos per 100.000 habitants. «Aquesta és la incidència a la qual hem d'arribar per a garantir que el virus està controlat, que tenim un impacte mínim en la letalitat i que hi ha marge de reacció suficient en cas que hi hagués un increment de la transmissió», ha postil·lat.

Al seu judici, és factible arribar als 50 casos per 100.000 habitants, si bé ha reconegut que això no passarà en una o dues setmanes. Per això, Simón ha destacat la necessitat que les administracions apliquin les mesures que «considerin oportunes» per a reduir la incidència de la Covid-19 a les seves regions, assenyalant que a vegades les «més dures» són les que tenen un major i més ràpid impacte.

Possibilitat d'evitar una tercera onada

A més, ha reiterat a la població la necessitat de ventilar els espais tancats i de mantenir la distància de seguretat per a reduir risc de contagi. Unes mesures, tant a escala d'administració com de la ciutadania que, si es fan bé, poden evitar que Espanya arribi a una tercera ona de contagis o, almenys, que sigui «més suau».

«Probablement estem ara arribant al descens de contagis de la segona ona de transmissió comunitària. Si ho aconseguim és possible que trigui més a arribar la tercera onada, la qual m'agradaria pensar que evitarem o controlarem molt, però no es pot assegurar res i menys mirant el que està passant a Europa», ha sentenciat.

I és que, tal com ha avisat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, en les últimes setmanes s'està produint un increment de casos en «molts» països europeus com, per exemple, França, Regne Unit, Itàlia o Alemanya. «Europa és ara, de nou, el continent que més casos està notificant i estem en una fase clara d'ascens en la major part dels països europeus que estan prenent mesures molt potents per a tractar de controlar la transmissió dels seus territoris», ha recalcat.