La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha assegurat que les festes de Nadal enguany seran complicada, i ha apuntat que, si s'aconsegueix baixar el nombre de casos, es podran celebrar «explicant eines» per a defensar-se del virus; i ha dit que s'haurà de triar bé el moment en què es vegi a una part de la família i esperar uns dies per a veure a l'altra part. En aquesta línia, també ha proposat espaiar les trobades i fer-les a l'aire lliure.
En una entrevista aquest dijous, 5 de novembre, ha afegit que en les trobades nadalenques «com menys gent, millor», que hauran de ser més curts i poder adaptar-los a tenir els mínims riscos, després del que ha subratllat que els menjars amb molta gent s'han d'evitar del tot. Paral·lelament, la consellera de Salut ha descartat aixecar el toc de queda després de 15 dies de la seva aplicació a Catalunya per a controlar la incidència del coronavirus i ha afegit: «Estem en el camí però ara no hem de córrer». Vergés, a més, ha explicat que la baixada de l'índex de reproducció de la Covid-19, RT, per sota d'1 es deu a les primeres restriccions i ha indicat que «al cap d'uns dies es podrà veure que baixen el nombre de casos i, al cap d'uns dies més, els d'hospitalitzacions i UCIs».
«Anirem pas a pas, estem en el camí», ha insistit Vergés, que ha apostat per afermar les dades abans d'aixecar les mesures i ha assegurat que el toc de queda continuarà segur durant 15 dies més i miraran de quina manera es prorroguen la resta de mesures. Preguntada pel confinament domiciliari, la consellera ha destacat que les mesures actuals tenen «un impacte claríssim» i que aquesta segona ona de contagis permet fer coses diferents comptant amb l'experiència de l'ocorregut al març.
Primària, «desbordada»
Ha afirmat que no tem un col·lapse del sistema sanitari perquè s'han pres mesures, i ha concretat que «s'estan desprogramant en alguns llocs algunes coses», però ha defensat que s'està actuant per a no haver de desprogramar activitat no Covid a tot arreu, com va passar al març. Vergés ha explicat que en l'atenció primària estan desbordats, en les seves paraules, perquè els casos han pujat de 1.000 a 5.000 al dia, i ha defensat que a Catalunya es fan «més de 270.000 proves a la setmana, molt més que a Madrid, molt més que en altres llocs».
Ha afirmat que s'ha reforçat la primària, amb la contractació de persones, de metges i infermeres i «sobretot administratius», que són els qui discriminen les consultes, ha explicat la consellera. Ha sostingut que té «moltes ganes» que els farmacèutics entrin en el sistema de salut català, en ser preguntada si podrien fer proves PCR, però ha lamentat que això no forma part de les competències de la Generalitat.
Vergés no ha avançat el nombre de vacunes que arribaran a Catalunya, ha dit que estan aparaulades però que depèn de la negociació europea, que està en mans del Ministeri de Sanitat, i ha afegit que ella voldria una xifra «la més alta possible i com més aviat millor».
Operació Voloh
Preguntada pel sumari de l'operació Voloh i per un menjar que va compartir el 2 d'octubre amb l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell sobre un concurs al qual optava una de les seves empreses, Vergés ha explicat que van parlar de moltes coses, que era un menjar personal, però ha afegit que no són amics «sinó companys de partit». Ha criticat que aquesta operació busca demostrar que aquestes persones estaven dins del procés independentista: «És claríssim, hi ha un rerefons polític, estan intentant buscar i no troben res», ha censurat la consellera.
Sobre uns enregistraments en les quals el Vendrell diu que parlarà amb la consellera perquè «no sap la màfia que té dins», Vergés ha explicat que es tracta d'una persona enfadada amb el Departament de Salut i amb com li ha anat un procediment, en les seves paraules.