«Salvar el Nadal? El que s'ha de salvar són vides!»

Els metges espanyols anteposen la salut de les persones a la campanya de Nadal

Un arbre de Nadal decorat amb boles vermelles i daurades
Els metges espanyols anteposen la salut de les persones a la campanya de Nadal | Pixabay

Alguns polítics viuen la pandèmia amb un objectiu clar per als pròxims mesos: «Salvar el Nadal». Des de Pablo Casado, Núñez Feijóo, Juanma Moreno i fins al vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, han pronunciat la frase màgica en les últimes setmanes.

«Es tracta d'adoptar mesures més restrictives ara, com el tancament de l'hostaleria, perquè d'aquí a uns mesos es pugui obrir i salvar així la campanya nadalenca», confessa el president gallec. «Si cal tancar Andalusia, que es tanqui com més aviat millor per a salvar el Nadal», afirma Moreno.

L'opinió dels experts contradiu el desig dels polítics

«El que cal salvar són vides», assegura a 'Nius Diario' Mario Fontán Vela, metge resident de Medicina Preventiva i Salut Pública. El doctor es refereix al que s'ha dit fa temps per Fernando Simón sobre que «els epidemiòlegs no han de pensar en dates o en Nadal, perquè la pandèmia ha suspès els calendaris i els esdeveniments i dir que la pandèmia funciona amb els terminis que tu determines és mentir».

«Tot això recorda al missatge de la primera onada», sentència José Jonay Ojeda, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS). «No podem transmetre a la ciutadania un missatge de falsa seguretat, no cantem victòria abans d'hora. A l'estiu també vam donar aquest missatge i el virus no se'n va anar de vacances, així que si l'enfoquem així, molt probablement estem parlant d'una tercera onada a la tornada del Nadal», relata aquest metge.

Un altre professional sanitari, Ildefons Hernández, confessa que el Nadal és un «malson per als epidemiòlegs». Estem parlant d'unes dates on són habituals les reunions socials, especialment les familiars, i en les quals abunden els viatges entre regions, el còctel explosiu per a la transmissió del virus.

«S'està pensant més en l'economia que en la salut»

Així les coses, són molts els experts que tenen clar com hem de prendre'ns aquest Nadal: «Als cosins caldrà veure'ls per videoconferència. Independentment del nivell de transmissió, el risc zero no existeix i els límits a les reunions socials no deixen de ser arbitraris, cada vegada que afegeixes una persona més a la trobada, sumes a tots els seus contactes», explica Mario Fontán.

Fontán acaba de complir 28 anys i just s'ha recuperat fa uns dies després de dos mesos de baixa pel coronavirus. El metge conta que una pneumònia gairebé l'envia a l'UCI. «Aquest és un virus que acaba de passar a humans, per la qual cosa és molt difícil que es regeixi per patrons com els de la grip, no es poden fer prediccions temporals. Parlar del Nadal sense saber com arribarem em sembla molt irresponsable. El que cal fer és pensar en l'ara i actuar ja».

«S'està pensant més en l'economia que en la salut», assenyala el doctor. «La gent ha de menjar, però sense perdre de vista que la salut és prioritària», finalitza.

La por dels comerciants davant una mala campanya de Nadal

«Si el Nadal també va malament, apaga i anem-nos-en. Serà un drama per al comerç al detall perquè pot desaparèixer fins al 35% del sector», explica a NIUS Pedro Campo, president de la Confederació Espanyola del Comerç.

Malgrat la negativitat dels experts en medicina, l'epidemiòleg José Jonay Ojeda apunta que «tornaran els Nadals com els d'abans, però perquè succeeixi això ha d'haver-hi una vacuna o un tractament».


Comentaris

envia el comentari